egyetemes értékek

2017.09.17. 17:42

Kiállítással és koncerttel nyílt meg az örmény fesztivál Veszprémben

Egy nemzet, egy nép életében a függetlenség kivívása mindig jeles esemény, olyan, mint egy ember életében a születés – mondta el Porga Gyula polgármester a független Örmény Köztársaság kikiáltása alkalmából megrendezett Örmény Nemzetközi Diaszpóra Fesztivál nyitónapján az Agórában szombat este.

Leitner Vera

A független Örmény Köztársaság kikiáltásának XXVI. évfordulója alkalmából rendezett szombati ünnepség egyben az Örmény Nemzetközi Diaszpóra Fesztivál nyitónapja volt. Az Országos Örmény Önkormányzat elnökhelyettese, Avanesian Alex elmondta, az országos szintű, több városban megrendezett fesztivál zárórendezvényét szeptember 24-én tartják Budapesten a RaM Colosseumban.

A Veszprémi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat és az Agóra Veszprém VMK közös szervezésében megvalósult program délután vette kezdetét az örmény nemzetiség kérdését illető beszélgetéssel, melyen a Védegylet Veszprémért Egyesület működött közre. Ezt az Öngörgető című, Gulyás Gyula rendezte film vetítése követte, melynek témája a Hangvilla épülete előtt álló, Pogány Gábor Benő által elkészített Ararát szobor volt. A vetítés után nyílt meg David Sedrakyan festő- és Ashot Baghdasaryan szobrászművész közös kiállítása, melyet Pogány Gábor Benő szobrász nyitott meg.

 

– Hasonlóan mint a magyar, az örmény is egy olyan kis nemzet, aki ugyan büszke a maga nemzeti öntudatára, mégis, művészeik egyetemes értékeket próbálnak becsomagolni és átadni a maguk műfaján keresztül – mondta el a szobrászművész a kiállítás megnyitóján, mely szeptember 24-ig tekinthető meg az Agóra kiállítótermében.

– A kiállításon szerepelnek munkák, melyek már húsz évesek, s bár néhány szobrom mindig Magyarországon van kiállításokon, gyűjteményekben, ez alkalommal van nagyjából tíz darab, amit eddig még nem látott a magyar közönség – mondta el lapunknak Ashot Baghdasaryan örmény szobrászművész, akinek korábban már több mint húsz önálló, illetve csoportos kiállítása volt szerte az országban. Mint mondja, inspirációként hat rá más művészek alkotása, így szobrai közt láthatjuk például Van Gogh székét, mely egy korábbi, a szék motívuma köré épülő sorozat része volt, de Picasso Gömbön egyensúlyozó akrobatalány és Harlequin című festményeit is megfogalmazta egy szoborkompozícióban. A kiállításon állatfigurák, bibliai és történelmi alakok is felbukkannak.

A nemzetiségi nap méltó befejezéseként Gurgen Ovsepyan Pozsonyban élő örmény operaénekes és a Mendelssohn Kamarazenekar adott közös hangversenyt, ahol Händel, Giordani és Monteverdi művek mellett az örmény Komitas és Hacsaturjan művei is felhangzottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában