élhető település

2017.09.20. 07:00

Ötvenhárommilló forintból szépült meg Zánka

A napokban hivatalosan is átadták a Iskola utcai felújításokat. Megújultak a zöldterületek, út és járda épült, parkolóhelyeket alakítottak ki.

Sági Ági

Rendezett közterületek. Filep Miklós a Millenniumi emlékmű előtt áll, ez is Zánka szülötte, Szekeres Károly keramikusművész munkája. A tervek szerint állandó kiállítással emlékeznek majd rá Fotó: Sági Ági

Az ötvenhárommillió forint értékű fejlesztés átadásán részt vett Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője, akinek közbenjárására a fejlesztéseket a Belügyminisztérium tízmillió forinttal támogatta. Húszmillió forintot az adósságkonszolidációban nem részesült települések támogatásaként kaptak, a maradék 23 millió forintot a község önerőből biztosította.

Rendezett közterületek. Filep Miklós a Millenniumi emlékmű előtt áll, ez is Zánka szülötte, Szekeres Károly keramikusművész munkája. A tervek szerint állandó kiállítással emlékeznek majd rá Fotó: Sági Ági

– Ezzel a fejlesztéssel gyakorlatilag befejeződött az új faluközpont kialakítása. Egymáshoz közel elérhető az óvoda, iskola, önkormányzat, posta, orvosi rendelő. Zánka élhető település, még bölcsőde és fogorvos is van, sok üdülőtulajdonos telepszik le itt – mondta el lapunknak Filep Miklós polgármester.

A zánkaiaknak még egy nagy tervük van: a központban állandó kiállításon be-mutatni a zánkai születésű és Zánkán eltemetett Szeke-res Károly keramikusművész munkásságát. A 150 négyzetméteres épületnek már a látványtervei is elkészültek. Jelenleg a TOP 1-es csapadékvíz-elvezetési pályázat elbírálását várják.

A kiviteli terv már elkészült Zánkán a Rákóczi út teljes felújítására, az orvosi rendelőtől egészen a Balaton-partig. A csapadékvíz zárt elvezetést kap majd, parkolóhelyek létesülhetnek, zöldfelületek újulhatnak meg. Az elő-írásoknak megfelelően készül a település arculati kézikönyve is, de ennek véglegesítésével megvárják a decemberben várható új Balaton-törvény megszületését.

Elkezdődött a strandon a régi öltözőépületek bontása, helyükön egy napvitorlákkal fedett animációs teret alakítanak ki gyerekeknek. A Turisztikai Ügynökség strandfejlesztési pályázatából megvalósuló hatvanmillió forintos beruházást a gyerekek a következő szezonban már birtokba is vehetik majd. 21 milliós támogatással, 10 millió forint önerővel megújulhat az óvodaépület is. A tervek szerint a vizesblokkokat, a belső gépészetet, a konyhát és a vakolatokat újítják majd fel. A Balaton-part rehabilitációja lehetővé teszi egy kisebb kikötő megépítését. A horgászcsónakoknak és kisebb vitorlásoknak helyet biztosító kikötőt most tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában