Karitatív akció

2017.09.15. 11:30

Pápai segítség az Irma hurrikán után

Humanitárius segélyküldetést indított az MH Pápá Bázisrepülőtérről a Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) Program a Karibtérségbe azzal a céllal, hogy támogassa az Irma hurrikán következtében keletkezett károk enyhítésére irányuló munkát.

Polgár Tibor

A humanitárius segélyszállítmányt Eindhovenben rakodták be a Pápán állomásozó C–17-esbe Fotó: Holland Királyi Légierő

Mint ismert, a Karib-térségen végigsöpört hurrikán súlyos veszteségeket okozott. Egy C–17-es teherszállító repülőgép segítségével a hollandiai Eindhovenen keresztül lebonyolított vészhelyzeti reagáló küldetést rövid időn belül hajtották végre, miután felkérést kaptak erre Hollandiától, az egyik SAC-tagországtól – tudtuk meg a honvedelem.hu beszámolójából.

A humanitárius segélyszállítmányt Eindhovenben rakodták be a Pápán állomásozó C–17-esbe Fotó: Holland Királyi Légierő

A karitatív akció a Stratégiai Légiszállítási Képesség Program három C–17-esének pápai települési bázisáról indult, majd az említett holland városban folytatódott, ahol berakodták a segélyszállítmányt, mellyel a katasztrofális károkat szenvedett Szent Márton-sziget lakosainak kívánnak segítséget nyújtani. A szigeten lévő légikikötő bizonytalan állapota miatt az első repülést a Venezuela partjainak közelében található Curacaora hajtották végre, melyben nem tett kárt a hurrikán, és amit a Szent Márton-szigetet támogató művelet felvonulási pontjaként jelöltek ki. A jelentések szerint mostanra biztosítottakká váltak a repülőtéri feltételek a részben Hollandiához tartozó Szent Márton-szigeten, így az már újabb repülések közvetlen célállomása lehet.

A SAC C–17-eseinek küldetésprofiljába beletartoznak a gyakran rövid időn belül indított humanitárius segélyküldetések is, amiket a Stratégiai Légiszállítási Képesség Program 12 tagországának támogatása érdekében végeznek el. A SAC által korábban végrehajtott humanitárius küldetések között van a haiti földrengés, valamint a 2010-es pakisztáni árvíz utáni segítségnyújtás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában