társasházi tüzek

2017.09.20. 07:30

Pillanatokon is múlhat az élet

Előfordulhat, hogy rövid idő alatt akár száz embernek is menekülnie kell a tűz miatt egy lépcsőházban, ahol alapvető, hogy menekülés és oltás közben ne legyenek akadályok! – hangzott el egy katasztrófavédelmi sajtótájékoztatón.

Kovács Erika

Rauch József (jobbról) és Glöck Antal: kiemelten fontos, hogy a társasházak megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak a tűzvédelem, a biztonság érdekében Fotó: Kovács Erika

Társasházakban legalább 25 ezer ember él csak a Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltség (Veszprémi KvK) il-letékességi területén, hang-zott el a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazga-tóság épületében tartott sajtótájékoztatón. Rauch József alezredes, a kirendeltség megbízott vezetője és Glöck Antal, a Veszprémi KvK hatósági osztályvezetője rámutatott, kiemelten fontos, hogy a társasházak megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak a tűzvédelem, a biztonság érdekében. Az épületeket a katasztrófavédelem szakemberei folyamatosan ellenőrizik például a villámvédelem, elektromosság és a szellőzőberendezések kapcsán. A társasházakat érintő jogszabályi elő-írás szerinti működést 2018 március 6-ig kell maradéktalanul megvalósítani, amely a közös képviselők feladatkörébe tartozik. Munkájukat segíti, hogy a képviselők rendszeresen találkoznak a katasztrófavédelem hatósági osztályának szakembereivel.

Rauch József (jobbról) és Glöck Antal: kiemelten fontos, hogy a társasházak megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak a tűzvédelem, a biztonság érdekében Fotó: Kovács Erika

A hétfői tájékoztatón kiderült továbbá, tavaly veszprémi társasházban hét káreseménynél kellett a tűzoltóknak be-avatkozniuk, idén pedig már eddig hét alkalommal riasztották őket társasházhoz.

Korábban megírtuk, szeptemberben három napon keresztül, szeptember 18-a és 20-a között mindennap 10 és 16 óra között az ország

valamennyi kirendeltségén, Veszprém megyében az ajkai, pápai és veszprémi kataszt-rófavédelmi kirendeltségeken várják az érdeklődőket, ahol minden lakástulajdonos, bérlő, közös képviselő, lakásszövetkezeti tag és érdeklődő számára lehetőség nyílik arra, hogy közvetlenül forduljon a katasztrófavédelemhez a társasházak tűzvédelmével kapcsolatos kérdéseivel. Ha valaki nincs tisztában azzal, hogy a társasházban hova szabad vagyonvédelmi rácsot felszerelni, hol lehet a kerékpárt tárolni, hova lehet kitenni a hulladéktárolót, a virágot, az most a helyi katasztrófavédelmi kirendeltség nyílt napjain választ kaphat.

– Tavaly Magyarországon mintegy nyolcszáz alkalommal riasztották a tűzoltókat társasházban keletkezett tűzhöz, a hazai társasházakban összesen 3400 négyzetméternyi területen pusztítottak a lángok. Idén eddig 579 ilyen eset történt, nagy valószínűséggel ezeknek egy részét meg lehetett volna előzni – derül ki a katasztrófavédelem közleményéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában