A porcelánkészítőket, a közönséget, a gyűjtőket ünnepelték

2018.04.18. 20:12

Porcelán és manufaktúrája adott egymásnak randevút Herenden

Áder János nyitotta meg a Porcelánmúzeumban a Herend – gyűjtői szenvedéllyel című kiállítást, amelyre a feleségével Herczegh Anitával érkezett.

Molnár Sándor

Fotó: Penovác Károly / Napló

A köztársasági elnök úgy fogalmazott, hogy ma azért gyűltünk össze, hogy késői utódként büszkén felmutassuk a jót, amit a Herendi Porcelángyár valaha teremtett és bemutassuk, amit ebből a csodából e pompás magángyűjtemények tulajdonosai féltő gondoskodással megőriztek.

Simon Attila vezérigazgató köszöntőjében kiemelte, hogy a közel két évszázados alapítási évfordulóját ünneplő manufaktúra mára a világ legnagyobb porcelán manufaktúrájává vált. Kulturális missziójuk a magyarországi és az európai porcelánművészeti hagyományok ápolása, megőrzése és átörökítése. A Herendi Porcelán eljutott a világ minden lakott kontinensére és egy olyan érték, amelyet birtokolni kiváltság. A múlt és jövő közötti utat a herendi értékek kötik össze, amelyeket a herendi mesterek közvetítenek a nagyvilág számára. Értékeik: a generációról generációra felhalmozódott szaktudás, a porcelánkészítés hagyományai, a kaolin, földpát-és kvarc alapanyagban történő házasítása, a festékek titkos receptúrája, a márka hordozta luxus, elegancia és kényeztetés. Ezek az értékek közel két évszázad alatt semmit sem változtak.

Fotó: Penovác Károly / Napló

A köztársasági elnök Kossuth Lajos szavait idézte, amelyeket akkor mondott, amikor az első magyarországi ipari kiállítás megszervezésén dolgozott: „…minden nemzet arra törekszik, hogy honi műipar teremtésével a haszontalanul veszteglett erőket gyümölcsöző mozgásba tegye (…). És a szorgalmat áldás követi, a munkás igyekezet nyomdoka megtermékenyül…”. Áder János kiemelte, hogy a magyar reformellenzék vezéralakja jól tudta, a magyarok ügyét nemcsak az országgyűlésben, nemcsak az uralkodóval folytatott vitákban kell megnyerni, hanem a dolgozni tudó, építeni akaró polgárok lelkében is. Úgy fogalmazott, hogy a maga 16 évével akkor még fiatalnak számító manufaktúra 1842-ben lépett először a szélesebb nyilvánosság elé és rögvest megmutatta, hogy a leginkább piacképes tulajdonság a minőség. Megmutatta, hogy ahol becsülettel dolgoznak, igényes termékeket hoznak létre, ott különleges érték születik: méghozzá magyar erőből és magyar tudásból.

Fotó: Penovác Károly / Napló

Mádi László közgazdász, műgyűjtő hangsúlyozta, hogy egy műtárgy értékét mindig a hazájában árazzák be a legjobban, azaz nekünk magyaroknak kiemelt felelősségünk van abban, hogy Herend megkapja a valós rangját megillető elismerést. Herend mindig kiemelkedő színvonalat képviselt, minden periódusban képes volt remekművekre és a nagyszerű hagyományok ápolása és folytatása mellett a megújulásra. Formákban és dekorban pedig mindig az adott kor világszínvonalát képviselte.

A rendhagyó kiállítás az 1830-as évektől napjainkig, négy korszak több mint 200 különlegességét vonultatja fel és június 20-ig várja a látogatókat a Herendi Porcelánmúzeumban.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában