finomságok

2017.11.22. 07:00

Porvai szénégető és hódító páros hamarosan az üzletekben!

A kis bakonyi faluról, Horváth István ötlete alapján elnevezett – porvai szénégető szalámi és a porvai hódító páros kolbász, utóbbi emblémájában hódokkal – hamarosan az üzletekbe kerül.

Müller Anikó Hanga

A Zircen élő húsüzemi vezető tősgyökeres porvainak vallja magát, ott vannak ősei sírjai.

– Most, hogy van rá lehetőségem egy új termék névválasztására, megtettem. A szénégető elnevezés úgy pattant ki a fejemből, hogy öregapám suttyó gyerekként elvitt segédkezni szenet égetni a Bakony-hegyre. Nyáron a mezőgazdaságból, ősszel-télen a szénégetésből tartották fenn magukat. Megmaradt bennem a szénégetés, megcsapott a füst szaga… ezért neveztem el most tiszteletből szalámit róla. Istvánt a festői szépségű kis faluhoz köti minden gyermekkori élménye, a fejelések, az erdei barangolások, a libalegeltetések.

– Ha nem legeltettük túl a libákat, azaz nem ettek eleget, ha anyánk látta, hogy nem vastag az állatok nyaka, visszaküldött bennünket, menjetek csak vissza, még nem laktak jól. Ezek beleégtek az emberbe… Amikor meghallottam, hogy a hódok visszaköltöztek a róluk elnevezett Hódos-érhez, úgy gondoltam, legyen ez is jelképesen jelen egy másik termékünkben, összedugtuk a fejünket a családdal, így született meg a porvai hódító páros kolbász, így viszi a település hírnevét. Mert a porvai mivoltomnak olyan varázsa van, ha két falubelivel összejövünk bárhol, idegenben, biztosan előjönnek az élmények, mindenki meséli a saját kis történetét, mi porvaiak barátként találkozunk, bárhol a világon. Mindig megdobbantja a szívemet, ha rálátok a falumra, zsákfalu a mienk, de olyan táj tárul itt elénk, amit csak Erdélyben lehet látni. Sokszor körbejárom a környéket, különösen a lányommal, megmutatom a Kopasz-, a Bakony-hegyet, a szőlőket, az erdei menedékházakat. Fontos, hogy majd az unokáink is tudják, honnan jöttünk anno és hova tartozunk. Veinperlné Kovács Andrea polgármester asszony köszönetét fejezte ki Horváth Istvánnak a település nevében. Elmondta, a család nem szakadt el a gyökerektől, István lánya családjával telekvásárlást tervez itt.

Horváth István „szénégetőjére” és „hódító párosára”, s mindarra, amit megjelenít, büszke Veinperlné Kovács Andrea polgármester asszony is Fotó: Müller Anikó Hanga

– Amit ő eddig egykori porvaiként letett, az elismerésre méltó és példaértékű. Számára fontos a múlt tisztelete, a hagyományok ápolása, de át is adja azt, amit magával vitt szülőfalujából. Nagy örömmel fogadtuk a hústermékek elnevezését, ebben is megnyilvánul a hovatartozása. Kiemelten kezeljük a településmarketinget, fontos számunkra, hogy sokféle módon képviseljük és vigyük a falu jó hírét, most, a gasztronómián keresztül ez egy újszerű és csodálatos dolog. Az elnevezésekben a múlt, a hagyományok felidézésén kívül benne van a természeti érték tisztelete. A Hódos-ér tiszta vízének megőrzésére kiemelten figyelünk, hiszen vízfolyásaink kapcsolódnak a hajdani pálos kolostor halastavának vízrendszeréhez. Büszkén viszem a két terméket bárhová, hogy ezzel is képviseljem településünket, mondta a faluvezető.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában