Őrzik az értékeiket

2017.12.11. 08:00

Projektzáró összejövetelt tartottak Békáson

Veszprém megyében Békáson jött létre a századik települési értéktárbizottság – emelte ki Horváth Zsolt, a Hungarikum Bizottság értéktárak kialakításáért felelős koordinátora a községben rendezett projektzáró összejövetel alkalmával.

Polgár Bettina

Farkasné Csendes Tímea (balra) kiemelte, örömmel vették az értéktárak létrehozásának lehetőségét Fotó: békási önkormányzat

A rendezvényen Farkasné Csendes Tímea, Békás polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Mint mondta, településükön évek óta foglalkoznak a gondolattal, hogy milyen módon tudnák meg-őrizni és bemutatni a múlt környezeti, tárgyi emlékeit. Éppen ezért nagy örömmel vették az értéktárak létrehozásának lehetőségét.

– A Földművelésügyi Minisztérium által kiírt, a települési értéktárak létrehozását megcélzó pályázat felcsillantotta a reményt arra, hogy a mi kis falunknak is lehet értéktára. A lehetőségből valóság lett, hiszen 500 ezer forint támogatást nyertünk a pályázattal. Október 12-én tartottuk meg projektnyitó rendezvényünket. Az ötletbörze alkalmával már látszott, hogy jó pár olyan értékünk van, amely megállja a helyét a települési értéktárban – fejtette ki Békás polgármestere.

Farkasné Csendes Tímea (balra) kiemelte, örömmel vették az értéktárak létrehozásának lehetőségét Fotó: békási önkormányzat

– A továbbiakban kis csoportos konzultációkon tevékenykedtünk bakonyjákói partnerszervezetünk bevonásával. A falu fiataljai közreműködésével megismerkedhettünk Bakonyjákó értékfeltáró munkájával is. November 17-én a testületi ülésen önkormányzati határozatban fogadtuk el képviselőtársaimmal a települési értéktárbizottság létrehozását. A bizottság elnöke Horváth Edina lett, a tagsághoz tartozik még Mezeiné Horváth Andrea, valamint Teket István békási lakos. A testületi tagokkal még ezen a napon a határozat mellékleteként elfogadtuk a Békás Települési Értéktár szervezeti és működési szabályzatát is – ismertette Farkasné Csendes Tímea.

A projektzáró alkalmával Horváth Edina nyújtott betekintést bizottság tevékenységébe. – Elsőként Molnár Kálmán nyugalmazott mezőlaki iskolaigazgató Békás című könyvének ajánlását olvashattuk el, a második ajánlás pedig az önkormányzat épülete előtt álló katolikus harangtoronyra érkezett – magyarázta. Horváth Edina elmondta, emellett kirajzolódni látszik a későbbiekben felvehető értékek sora is. Ilyen a falu 650. évfordulójára készült emlékmű vagy a helyi tó halaiból készült halászlé, akárcsak a Békássy és a Hollán család temetkezési helyéül szolgáló kápolna.

Az eseményt Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnöke, továbbá Mihalcsik Márta, a Nemzeti Művelődési Intézet módszertani referense ugyancsak méltatta, majd a program a Békási Asszonykórus népdalcsokrával zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában