Megújulnak az utak

2018.07.19. 07:00

Rég várt korszerűsítés valósul meg Herend és Szentgál között

Végre 21. századi körülmények között járhatnak az autósok a Herend és Szentgál közötti szakaszon, augusztus végén elindul a Veszprém és Nemesvámos közötti, 4,4 kilométeres út felújítása is.

Molnár Sándor

Fekete János, Ovádi Péter és István falvi Sándor a szentgáli sajtótájékoztatón Fotó: Molnár Sándor

A szentgáli benzinkútnál tartott sajtótájékoztatón Ovádi Péter országgyűlési képviselő örömét fejezte ki amiatt, hogy a Herendet Szentgállal összekötő utat már birtokba vehették az autósok. Köszönte a kivitelező Magyar Közút dinamikus munkáját, mert mint fogalmazott, ez már régen várt fejlesztés volt. Hangsúlyozta, hogy mindent elkövet azért, hogy minél több, településeket összekötő útszakasz újulhasson meg, hiszen ezek az utak szimbolikusak is. Kitért arra is, hogy ez csak egy lépcsőfok volt, és haladnak tovább a megkezdett úton. Szólt egy másik fejlesztésről is. – Reményeink szerint augusztus végén elindul a Veszprém és Nemesvámos közötti útszakasz megújítása, amely nagyon fontos szerepet tölt be, mert az ipari forgalom is itt bonyolódik, s a vámosiak már nagyon várják ezt a fejlesztést – fogalmazott.

Fekete János, Ovádi Péter és Istvánfalvi Sándor a szentgáli sajtótájékoztatón Fotó: Molnár Sándor

Fekete János, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója a munkálatokkal kapcsolatban elmondta, a fejlesztésekre a kormány támogatása nélkül nem kerülhetett volna sor. A szentgáli felújításról megjegyezte, hogy a megye másodrendű úthálózatának egyik legrosszabb szakaszát sikerült kiváltaniuk. 1300 méter hosszú útszakasz újult meg 156 millió forintból. Több szakaszon hajtottak végre pályaszerkezet-cseréket, majd két réteg aszfaltburkolat-erősítést kapott az út. Egy hidat is teljeskörűen felújítottak, és az egész szakaszon újraépítették a vízelvezető rendszereket, szalagkorlát készült, és burkolati jeleket is festettek. Nagyobb volumenű felújítás keretében a 8-as főúton Herend és Városlőd között öt kilométeres szakasz újul meg. Jelenleg a városlődi kapaszkodó szakaszon dolgoznak, és a városlődi vasúti híd felújítása folyik. A forgalom biztosítása miatt csak három ütemben tudják elvégezni a munkálatokat. A városlődi nagy töltésnél georácsos erősítés készül.

Elhangzott az is, hogy a Nemesvámos–Veszprém közötti szakaszon augusztus 21-én kezdődik meg a munka. Több mint négy kilométeren teljes körű útfelújításra kerül majd sor, pályaszerkezet-cserékkel, vízelvezetéssel, műtárgyépítéssel, és még egy gyorsítósáv is készül. Ezt a szakaszt várhatóan az év végén adják át.

Istvánfalvi Sándor, Szentgál polgármestere a helyi felújítás kapcsán úgy fogalmazott, fél évszázados tartozást egyenlítettek ki az együttműködő felek. Beszámolt arról is, hogy Ovádi Péter képviselő támogatásával sikerült a településen az Aradi utcát felújítani, és a járda is készült. Önerőből megújították a Petőfi utcát, mert a helyiek is szeretnének 21. századi körülmények között élni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában