utolsó repülés

2018.12.09. 20:00

Emlékmű Pápán: helyére emelték a MiG-21-est

Több mint hároméves előkészítő és kivitelezési munkát követően vasárnap helyére emelték Pápa új repülős emlékművének díszét, a 4605-ös oldalszámú MiG-21-es repülőgépet, mely így méltóképpen állít emléket az egykori repülőezred és a ma katonáinak a Celli út és 83-as főút körforgalmában.

Balogh Ákos

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A munkafolyamatok vasárnap hajnalban kezdődtek, amikor is először a felújított és kikönnyített vadászrepülőgépet saját kerekein kivontatták a körforgalomba az MH Pápa Bázisrepülőtérről. A hajnali három órakor kezdődő folyamat végül kicsivel több, mint egy órát vett igénybe, ezt követően még sötétben kezdték meg a honvédségi és a kivitelező cég szakemberei a repülőgép emelési folyamatát két daru segítségével.

 

A vadászgép utolsó repülését az időjárás és a technika ördöge is jócskán hátráltatta, az erős szél és egy anyaghibás emelőfül – mely a már félig felemelt repülőgépből kiszakadt – végül csak dél előtt nem sokkal tette lehetővé, hogy a szakemberek a már előre elkészített vasbeton tartóoszlopra emeljék és hegesztéssel rögzítsék a repülőgépet.

A végül sikeresen kivitelezett munkát Gangler László ezredes, a pápai repülőtér parancsnoka, Unger Tamás, Pápa város alpolgármestere és Kovács József, az emlékmű ötletgazdája, egykori pápai katonatiszt is megtekintette. Mindannyian köszönetüket fejezték ki, hogy az emlékmű elkészült és elkészülhetett.

Kovács József hozzátette: valamennyi egykori és jelenlegi pápai katonatiszt, altiszt, polgári és közalkalmazott, valamint egykori sorállományú katona számára csodálatos érzés, hogy az emlékmű elkészült, a méltó emléken és megbecsülésük elismerésén túl pedig a város és a Magyar Honvédség helyi alakulatának több évtizedes kiváló együttműködését is jelzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában