Ötven éve az imádság erejével

2018.06.23. 16:00

Salgó Ferenc plébános aranymiséjét tartották Pápán

Salgó Ferenc kanonok, plébános ötvenéves papi szolgálatát megünneplő aranymiséjét tartották meg szombaton a zsúfolásig telt Szent Anna-templomban.

Laskovics Márió

Salgó Ferenc kanonok, plébános ötvenéves papi szolgálatát aranymisével, paptestvérei körében ünnepelte

A papok, ministránsok bevonulását követően a Szent Anna Római Katolikus Óvoda növendékei énekkel, majd Mail József apát, plébános felolvasásában Márfi Gyula veszprémi érsek levélben köszöntötte a jubiláló Salgó Ferenc atyát, akit aztán a hittanosok, hittanárok zenés üdvözlése után a plébánia képviselő-testülete is felköszöntött beszéddel, verssel.

Salgó Ferenc kanonok, plébános ötvenéves papi szolgálatát aranymisével, paptestvérei körében ünnepelte

A jubiláns köszönetét fejezte ki, és felajánlotta a szentmisét mindazokért, akik segítették papi pályáját. Szentbeszédében Szakács Péter tapolcai plébános az ima fontosságát hangsúlyozta, s felidézte az ünnepelttel közös, imádságos emlékeit.

Mail József apát, plébános felolvasásában Márfi Gyula veszprémi érsek levélben köszöntötte a jubiláló Salgó Ferenc atyát

– Ferenc atya életében azt tapasztaltam, hogy ő rendszeresen, nap közben is többször imádkozik, Istentől kéri a kegyelmet. Fohászkodik híveiért, akikkel találkozik, imádkozik az elé terjesztett szándékokért, a pápa, az egyház imaszándékaiért, papi szolgálatának megfelelő végzéséért. A már szinte alig olvasható, rongyosra lapozott imakönyvéből gyakran ismétli a Jézus szíve-, valamint a Szent József-litániát. Ha teheti, minden nap elvégzi legalább az öt tizedes rózsafüzért. A legfontosabb imádsága pedig a szentmise napi bemutatása, átélése és felajánlása – mondta el Szakács Péter tapolcai plébános, majd elsorolta az ünnepelt kedvenc, közbenjárásukat gyakran kérő szentjeit. Kiemelte Salgó Ferenc tevékenységei sorából a gyerekekkel való foglalkozást, a hitoktatást, a kórházi látogatást, a betegek szentségekkel való ellátását, a nehéz sorsúak megsegítését, a hívek különféle egyházi szolgálatba való bevonását.

Rédey János nyugalmazott sümegi plébános és Salgó Ferenc kanonok, plébános közös aranymisés áldása Fotók: Laskovics Márió / Napló

A felemelő hangulatú hálaadó szentmise végén Szijártó László kerületi esperes, plébános a pápai esperesi kerület papsága, hívei, valamint a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász nevében köszöntötte az aranymisés pap-példaképet. A perselypénzt a Nemzetközi Lepramisszió javára gyűjtötték, az ünnepség szeretetvendégséggel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában