várpalotai Család- és Gyermekjóléti Szolgálat

2018.03.19. 08:00

Segítségért fordulhatunk hozzájuk krízishelyzetben

Megtartotta éves gyermekvédelmi tanácskozását a napokban a várpalotai Család- és Gyermekjóléti Szolgálat.

Szabó Péter Dániel

Angermanné Csaba Edina hangsúlyozta, a jelzések száma csökkenő tendenciát mutat Fotó: Szabó Péter Dániel

A Thury-várban rendezett összejövetelen többek között a szociális jelzőrendszer munkáját értékelték, valamint átbeszélik a megoldandó feladatokat.

Szociális munkások, pedagógusok, óvónők és egészség-ügyi dolgozók értekeztek a napokban. Ők mind annak

a szociális jelzőrendszernek tagjai, amelyet a Családsegí-tő és Gyermekjóléti Szolgá-lat működtet. A szolgálatnak minden évben kötelezően, törvényi előírásnak megfelelően meg kell tartani gyermekvédelmi tanácskozását, melyen értékelik a jelzőrendszert, és átbeszélik a megoldandó feladatokat.

Az eseményen a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat, a Család- és Gyermekjóléti Központ, továbbá a Családok Átmeneti Otthonának vezetője számolt be a munkájukról, illetve a gyámügyi osztály munkatársainak tolmácsolásában szó esett az áldozatsegítésről is. A gyermekbántalmazásról Kardos Klára pszichológus beszélt Amiről a gyermekvédelmi rendszer hallgat című előadásában.

Az eseményen elhangzott: a jelzések száma csökkenő tendenciát mutat, azonban vélhetően ez nem ad pontos képet a valódi problémákról.

Angermanné Csaba Edina hangsúlyozta, a jelzések száma csökkenő tendenciát mutat Fotó: Szabó Péter Dániel

- Még mindig azt tapasztaljuk, hogy az emberek félnek jelezni az igazi nagy problémákat. A tanácskozás arra is jó, hogy felhívjuk a jelzőrendszer tagjainak a figyelmét erre is – mondta el Angermanné Csaba Edina, a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője.

A szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a lakosság szociális és mentálhigiénés helyzetét, valamint feltárja

a nagy számban előforduló problémákat. Ezeket az ille-tékes hatóság felé jelzi. Az egészségügyi szolgáltatók, oktatási intézmények, a rendőrség és a gyámhivatal munkatársai mellett az állampolgárok is a jelzőrendszer tagjai. Veszélyeztetettséget és krízishelyzetet észlelő jelzéseket bárki küldhet, nem csak a hivatalok – húzta alá a várpalotai szolgálat vezetője.

A Család- és Gyermekjóléti Szolgálat nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy a fiatalok hasznosan töltsék szabadidejüket. Ennek érdekében rendszeresen szerveznek gyermeknapot, illetve nyári tábort, de a 2018-as tervek között szerepel nagyobb, az egész várost megmozgató programok szervezése és lebonyolítása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában