társadalmi probléma

2017.11.17. 20:04

Séta és fényfestés Veszprémben a koraszülöttek világnapján

Családi programokkal és közös sétával hívták fel a figyelmet arra, hogy a koraszülöttség társadalmi probléma.

Marton Attila

Veszprémben harmadszor szervezett programokat a világnap alkalmából a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány és a Csolnoky Ferenc Kórház Újszülött (PIC) és Gyermek Intenzív Egysége. Szabó Éva, az intézmény Csecsemő és Gyermekgyógyászati Centrumának vezetője elmondta, a világnap egy jó lehetőség arra, hogy felhívják a közvélemény és a döntéshozók figyelmét arra, hogy társadalmi problémáról van szó. – Nehéz élethelyzetbe kerülhet az a család, ahol koraszülöttként jön világra a csecsemő. Fontos feladat, hogy megteremtsék a koraszülött babák és családok ellátásának megfelelő feltételeit – hangsúlyozta a főorvos. Kiemelte, évtizedek óta a csecsemők 8-10 százaléka koraszülött Magyarországon.

A koraszüléshez számos tényező járulhat hozzá, az egészségi állapot, az életmód és a környezeti hatások mellett a szociális helyzet is szerepet játszhat, magyarázta a főorvos, aki arról is beszélt, a koraszülések számát egy ország egészségügyi rendszere is befolyásolja: a terhesgondozás, a szülész-nőgyógyászati ellátás és a háziorvosi-védőnői szolgálat minőségén is múlhat, hogy bekövetkezik-e egy koraszülés, vagy sem. Hozzátette, a koraszülöttek fejlesztését már a kórházban elkezdik a szakemberek, ezt később konduktorok, fejlesztőpedagógusok folytatják. Ez azért is fontos, mert a hiányosságokat a gyermek fejlődő idegrendszere helyre tudja hozni megfelelő fejlesztés mellett, hívta fel a figyelmet Szabó Éva.

A világnap alkalmából zenés programot és ringató foglalkozást szerveztek Rábaközi Rita vezetésével a kórházban, ahonnan a résztvevők a Kossuth Lajos utcán át az Óváros térre sétáltak, ahol a tűztorony erre az alkalomra fényfestéssel lilába borult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában