juhfark ünnep

2017.09.26. 08:30

Találkozó a Somlón: szép borokat remélhetnek idén

A Somló olyan a hazai borászatban, mint a magyar bortermelés a nagyvilágban. Kicsi, sokszínű, kincseit pedig alig mutatja – hangsúlyozta többek között Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa a hétvégén a II. Juhfark ünnepen az esemény ötletadójánál, a Tornai Pincészetnél.

Kovács Erika

Kiss Eliza miniszteri biztos (balról a második) együtt ünnepelt a somlói borászokkal a hétvégén Fotó: Nagy Gábor

Bőven adódott apropója az ünnepnek a Somlón, ahol példamutatóan fejlődik a termelők együttműködése, a most zajló szüretből is szép borokat remélhetnek – ezt hangoztatták a résztvevők a találkozón, ahol a miniszteri biztos köszöntőjében kiemelte: a Somlón mintha másként járna az idő. A nagyok támogatják a kisebbeket, az újakat, azokat, akik tevékenységüket éppen csak elkezdték. – Az eredmény látványos. A résztvevők többsége fiatal, de már világlátott szakember. A hegy, a környezet fejlődése impozáns, sikereik lenyűgözőek, fogalmazott.

Mint Kiss Eliza miniszteri biztos elmondta, a hazai szőlőárakban kifejeződik a magyar szőlő- és borágazat többrétegű, strukturális problémája, amelynek centrumában – az elmúlt öt év munkája ellenére – a tisztázatlan szerkezetű, sokféle érdekrendszer áll. Ennek feloldására Kiss Eliza fontos kihívásnak nevezte a 2018 márciusában kezdődő hegyközségi választásokat.

Kiss Eliza miniszteri biztos (balról a második) együtt ünnepelt a somlói borászokkal a hétvégén Fotó: Nagy Gábor

Tornai Tamás üzletember, főszervező felvetette, miért éppen juhfark? – A Somló értékeit, adottságait ez a szőlőfajta hangsúlyozza ki a legjobban a hegyen, ahol az 540 hektárból 106 hektáron található meg a juhfark, mely egy kulturált szőlőfajta. Nem tolakodó, hanem engedi kifejezésre jutni a termőhely tulajdonságait, ezzel gazdagítja a bort, fogalmazott. Hozzáfűzte, talán ez a kifinomult komplexitás hozta meg a nemzetközi sikereket, a nagyszerű díjak pedig hozzák a kereskedőket, főleg a külföldieket, mert a hazaiak közül még kevesen értik, hogy a megújulás kényszere álladó és ez nemcsak a termelőre igaz, hanem a kereskedő kínálatára is. Az üzletember szerint a Somló vitalitását mutatja a sok fiatal termelő.

Talán nekik is köszönhető a Somlót kedvelők egyre népesebb és fiatalabb tábor. – Új szellemiséget kapott a hegy. A tradíciók túlzott hangsúlyozását felváltotta a kísérletezés, az élénk, fiatalos lendület. Nemcsak szokásosan „teszik a dolgukat”, hanem alkotnak a somlói termelők – érzékeltette a fejlődést.

A résztvevők nagy elismeréssel nyilatkoztak a kóstolt borokról, a Kamocsay Ákos vezette kóstolóról, Nagy Gábor dűlőtúráiról, a pince- és múzeumlátogatásokról, a Kiss Eliza és Fiáth Attila által vezetett boros beszélgetésekről, vitákról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában