Élni az adottságokkal

2018.03.26. 10:40

Sümeg egy második Szentendre lehetne?

Amennyiben a turizmus területén az a cél, hogy minél több turista érkezzen, akkor ne csak a Balatont célozzuk meg, mert fürdés mellett elengedhetetlen esténként és rossz időben a távolabbi vidékek programja.

Tóth B. Zsuzsa

Sümeg fő kitörési pontja az idegenforgalom. A vár egyike hazánk legnépszerűbb turisztikai célpontjainak, további fejlesztése is napirenden van a közeljövőben Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Erről is beszélt a turizmus szakértőinek rendezett, a Balaton és térsége négy évszakossá tételét célzó konferencián Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése alelnöke a Hotel Kapitányban kedden. Fenyvesi Zoltán hangsúlyozta, hogy a régió fejlődést igényel. A Balatonra érkező vendégeket várja a parttól könnyen elérhető Sümeg, télen Eplény, de Veszprém és Zirc is szóba jöhet egy nyaralás során mint célpont.

Sümeg fő kitörési pontja az idegenforgalom. A vár egyike hazánk legnépszerűbb turisztikai célpontjainak, további fejlesztése is napirenden van a közeljövőben Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

- A térség felvirágoztatása a cél, ezért már most meg kell fogalmazni a javaslatokat, ötleteket. Ennek érdekében a közelmúltban hasonló konferenciát rendeztünk Szentbékkállán, Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárral találkoztunk, illetve a badacsonyi borászokkal is – mondta az alelnök. A Magyar Turisztikai Ügynökség által szervezett szakmai tanácskozáson Végh László polgármester hangsúlyozta, hogy milyen fontos a város és a Balaton-felvidék számára az idegenforgalom.

- Sümegen ez a fő kitörési pont, a város fantasztikus adottságokkal bír. A vár helyreállítása a Papp család tevékenységének és a pályázati támogatásoknak köszönhetően egyre jobb állapotban van, a magyar várak közül a legjobbak között van, és az egyik legvonzóbb turisztikai szempontból. A belvárosban szép kúriák fogadják a látogatókat, de az érdekes városszerkezet is egyedülálló. A három templom egyike zarándokhely, a másik a freskóiról európai hírű. Olyan kincsek vannak, amelyeket eddig csak részben használtunk ki. Ezen kell változtatni – szögezte le a polgármester. A polgármester beszélt arról is, hogy a vár környékén a közelmúltban több befektetés jött létre, amelyek különleges színvonalat képviselnek és lehetőségeket kínálnak.

- A belváros egyre több attrakciót nyújt, de az, hogy még kellemesebb legyen minden részén végigsétálni, még előttünk álló feladat. Ez elsősorban nem az önkormányzaton múlik, mert költséges dolog rábírni arra az ingatlantulajdonosokat, hogy megszépítsék ingatlanjaikat. A Püspöki Palotán kívül lehetőséget kínál a nagy múltra visszatekintő lovas turizmus, a földtani turizmus pedig máig kihasználatlan. A Mogyorós-domb vagyonkezelői joga két éve az önkormányzaté. A pályázatok is új lehetőségeket nyitnak meg, azok közül sokat nyertünk az elmúlt időszakban. Jó részük a turizmus fejlesztésére irányul és remélem, beépülnek Sümeg életébe és nem csak egy négycsillagos szállodája lesz a városnak. Mert e téren is nagy lehetőségek vannak, Sümeg elbírna még egy színvonalas szállodát. Ezen is dolgozunk Papp Imrével, aki már gyermekkorában várkapitány szerettet volna lenni. Ötvenéves korára elérte a célt. Az ilyen vízió elengedhetetlen céljaink megvalósításához. Nekem ilyen régi álmom, hogy Sümeg egy második Szentendre legyen – mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában