Jakab Napok

2018.08.21. 11:30

Sümegen kaptak ízelítőt a gyerekek tanyasi életből

A Jakab Napok eseményeinek egyik helyszíne volt a Kisfaludy Sándor Emlékház, ahol interaktív foglakozásokon megismerhették a legkisebbek is a kenyér útját, a kukorica felhasználását, a tanyasi állatokat.

Tóth B. Zsuzsa

A Kisfaludy Emlékház mediterrán hangulatú, zárt udvara idén már második ízben fogadta az alkotni,ügyeskedni vágyókat és a családokat egy hangulatos játékszigettel.

Mivel 2018. a Családok éve, így ebben az évben kiemelten fontosnak tartották a szervezők a családi programokat. A „Fekete Sereg” Ifjúsági Egyesület, „Hátszél a Balaton-felvidéken” című pályázatában való együttműködésük révén több eseménynek is helyet adott az emlékház. Az Örömtábla avató ugyan elmaradt Tót Endre balesete miatt, azonban azt a tervek szerint ősszel bepótolják.

30 művel mutatkoztak be

Egy különleges kiállítás megnyitójának adott helyet az emlékház, két fiatal művész mutatkozott be alkotásaival. Szabó Krisztián a Ramassetter Vince Általános Iskola tanulója, remek fiatal fotós és Gyovai Ferenc, a Fekete Sereg Egyesület oszlopos tagja képzőművész munkáit ismerhették meg az érdeklődők. Az alkotók 30 művel mutatkoztak be a vernisszázson.

A Kisfaludy Emlékház mediterrán hangulatú, zárt udvara idén már második ízben fogadta az alkotni,ügyeskedni vágyókat és a családokat egy hangulatos játékszigettel.

A kiállítást Kandikó Rita a Fekete Sereg Egyesület elnöke nyitotta meg, majd a Cseh Tamás örök című emlékestre invitálták az érdeklődőket. Idén lenne hetvenöt éves a Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, előadóművész, egy nemzedék kultikus alakja, egy korszaknak és hangulatának legendás tolmácsolója. A szervezők nagyon fontosnak tartották, hogy idén városukban is megidézzék a művészt, aki már kilenc éve az örök vadászmezőkre költözött. Az emlékkoncerten a sümegi közönség által jól ismert Soltis Lehel színművész, énekes és művészbarátai Mülhauser Martina és Vörös László idézték meg Cseh Tamást versekkel, zenével. Mülhauser Martina, gitáros- énekes, finom gitárjátékával és gyönyörű hangjával varázsolta el a szép számban megjelent látogatókat. Vörös László, indián nevén Lovai-Félő Vörös Felhő, Kispiacról érkezett. Az előadóművész személyesen is ismerte a Cseh Tamást. Emlékeiből több történetet felidézett, amelyekkel igazán bensőségessé tette a múzeumi estét.

A családok együtt alkossanak, generációk együttműködjenek

Másnap az alkotni, ügyeskedni vágyókat a Levendula alkotóműhely várta. Annak gazdag programkínálatával már korábban, a Gesztenyevirág fesztiválon megismerkedhettek a családok. Újra kiváló alkalmat biztosítottak a szervezők arra, hogy a családok együtt alkossanak, generációk együttműködjenek, kipróbáljanak népi mesterségeket egy délutáni-esti, lampionos, mécses-hangulatos játéksziget keretében. Az interaktív foglakozásokon megismerhették a legkisebbek is a kenyér útját, a kukorica felhasználását, a tanyasi állatokat. Autentikus babakonyha, babaház várta a kislányokat. A játékszigeten ügyességi-, mozgásos fa- és vesszőjátékokat, célba dobó- és egyensúlyozó játékokat, kavicsjátszót próbálhattak a kicsik és nagyok. A kézműves foglakozások keretében most levendulás díszeket készíthettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában