sártenger

2018.01.10. 13:19

Szaharai homok eshet a nyakunkba szerdán

Jelentős mennyiségű szaharai porszemcse halmozódott fel a légkörben, így szerdán a Dunántúlon akár sáros eső is eshet, közölte az Időkép.

Kovács Erika

A portál kiemelte, az elmúlt egy-két napban a Földközi-tenger nyugati medencéje fölött kialakult ciklon hosszan elnyúló hidegfrontja jelentős mennyiségű szaharai port és homokot kavart fel, mely aztán a magasban uralkodó erős déli-délnyugati áramlással a Földközi-tenger középső medencéje, és Európa középső területei felé vette útját.

Kedd este főként Horvátország, Olaszország középső, valamint a Kárpát-medence nyugati, délnyugati területei fölött fordult elő a legnagyobb mennyiségben, a légkörben. Hazánk fölött már hétfőn is tekintélyes mennyiségű por halmozódott fel a légkör magasabb rétegeiben, mely sokfelé színesre festette a naplementét.

Kedden az esti óráktól nyugat felől nedvesebb levegő is érkezett, így előbb a Dunántúlon, majd szerdán napközben a középső tájakon is számítani kell esőre, mely kimoshatja a légkörben felgyülemlett por- és homokszemcséket. Ezt elsősorban úgy vehetjük észre, hogy az esőcseppek színe sárgássá válik, illetve a csapadékhullás után a tereptárgyakon, az utcán parkoló autókon vékony por, valamint homokréteg alakul ki, a portál tájékoztatása szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában