hagyomány

2017.10.11. 07:30

Százhúsz éves tradíciót folytatnak

A település teniszéletének történetéről tartott előadást Dudás Zsolt klubelnök a napokban.

Marton Attila

Dudás Zsolt tartott elõadást Fotó: Balogh Ákos

A balatonalmádi sportéletben a vitorlázás mellett a tenisz bír a legnagyobb hagyományokkal, a város települési értéktárának része a Balatonalmádi Tenisz Klub 1925 SE tevékenysége. Dudás Zsolt kifejtette, Európában a mostani szabályoknak megfelelő tenisz az 1870-es évekre alakult ki. Ehhez képest a településen már nagyon korán, az 1890-es évektől élénk teniszélet folyt. Akkoriban két pályán játszhattak a sportág kedvelői a mai autóbusz-pályaudvarral átellenben, majd az 1920-as években további két pályát építettek ki a jelenlegi Pan-nónia Kulturális Központ és Könyvtár előtti területen. Az 1930-as évek elején, a park vasútállomással szemben levő területén további hat pályát építettek ki, ahol hazai és nemzetközi versenyeket egy-aránt lebonyolítottak. Bala- tonalmádit a Balaton teniszközpontjaként emlegették, hívta fel a figyelmet az elő-adó.

Dudás Zsolt tartott elõadást Fotó: Balogh Ákos

A második világháborúban tönkrementek a pályák, majd hosszú szünet után az 1970-es években kezdték újraindítani a helyi teniszéletet. A régi pályák helyén elkészült négy salakos játéktér, 1985 nyarára a klub újabb két pályát építhetett. Az egyesület teniszszakosztálya 1994-ben önállósodott, az új klub elnöke Horváth István lett. Napjainkban Dudás Zsolt és csapata szervezi a tenisz-életet az egyesület hat pályáján, idén tavasszal például 23 ország több mint hetven teniszezőjének részvételével 15 ezer dolláros ITF profiviadalt rendeztek. A klub évek óta eltökélt célja, hogy a régi időknek megfelelően klubépület emelkedjen a pályák mögötti, a vasútállomáshoz közeli területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában