évforduló

2017.09.22. 08:45

Széchenyi Istvánra emlékeztek Balatonfüreden

Széchenyi Istvánra emlékeztek születésének 226. évfordulóján. Az ünneplők Széchenyi István szobránál gyülekeztek, mely Andrássy Kurta János szobrászművész alkotása és 1941 óta áll a Tagore sétányon.

Sági Ági

Ünnepi beszédet Csorba László történész mondott, aki felidézte Széchenyi alakját, és zsenialitását.

- Széchenyinek nem volt idegen, hogy a leghétköznapibb dolgokkal foglalkozzon, lenyűgözően közvetlen tudott lenni- mondta el beszédében. Kifejtette azt is, hogy a politikus tevékenysége az államalapító Istvánéval mérhető össze. A XIX századi bomló , tönkrement feudális világ helyett, polgári társadalmat, parlamentarizmust, piacgazdaságot álmodott meg. Zsenialitása abból állt, hogy képes volt a már ismert elemeket egységbe rendezni, egységes szerkezetben, együtt látni. Magyarországot Európa közepén a Dunával, amit ki kellett nyitni, kis kereskedővárosokkal, amiket állandó híddal össze kellett kötni. A dolgokat képes volt egészében, egységben látni. Széchenyi nemzedékének egyik legnagyobb tagja volt, akitől azt is meg lehet tanulni, hogyan lehet a közösség problémáit Európával és a világ népeivel megosztani.

 

Az ünnepségen gratuláltak a Félsziget Kerülő Széchenyi István Emlékverseny győztesének a Principessa hajó legénységének, és a Széchenyi István Sakk Emlékverseny győzteseinek. A felnőtt kategória győztese a veszprémi Matyi Attila, az ifjúsági kategóriáé az ajkai Somogyi Barbara lett.

Bóka István polgármester átadta az Év Balatonfüredi Vállalkozása díjat, melyet idén Karolina Kávéház kapott. A méltatás szerint a 2006-ban a nagymama, Karolina emlékére létrehozott családi vállalkozás újszerűségével és patináns eleganciájával tíz éve öregbíti a város hírnevét. A díjat az ügyvezető Schindele Viktor és Schindele Péter vette át.

A díjátadás után a város elöljárói, intézményvezetők, politikai pártok képviselői helyezték el koszorúikat Széchenyi István szobránál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában