veszprémi szobrászművész

2017.11.21. 18:34

A Szent korona őreire emlékeztek

2010-ben a város felkarolta a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány és a Keresztény Katonák Szövetségének kezdeményezését és életre kelt egy közös akarat, amelynek eredményeként elkészülhetett Lugossy László veszprémi szobrászművész alkotása – mondta Ovádi Péter

Molnár Sándor

Kedd délután megemlékezést tartottak a Jókai utcában. A rendezvénnyel a II. világháború végén helytálló 15 fős koronaőrség előtt tisztelegtek, amelynek tagjai 1944. november 6-án megmentették a keresztény magyar államiság jelképeit, és védelem alá helyezve Veszprémbe szállították. Az emlékjel ma azon a sziklafalon található, amely mögött egykor a Nemzeti Bank értékeit is őrző sziklabarlangban a koronát és a koronázási ereklyéket elrejtették és őrizték. A megemlékezésen részt vett Vargha Tamás a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára is, aki elmondta, hogy vannak helyi ünnepek, amelyek mégis az egész nemzet emlékezetét szolgálják. Történelmünk viharaiban, élethalálharcokban a koronaőrökre hárult a feladat, hogy államiságunk tárgyi megtestesítőit, a koronát és a koronázási jelvényeket őrizzék és mentsék, ha kell. Így történt ez a II. Világháború idején is. Veszprém városa, a veszprémi polgárok méltán büszkék elődeik örökségére, akik a hűség, a helytállás példáját adták válságos politikai és zűrzavaros háborús fenyegetettség idején.

Ovádi Péter önkormányzati képviselő köszöntőjében kitért rá, hogy az elmúlt években a város számos köztéri alkotással gazdagodott, melyek mindegyike arra hívja fel a figyelmet, hogy emlékeznünk kell múltunk dicsőségeire és emlékeztetni kell az itt lakókat és az ide érkezőket, hogy ez a mi hazánk, ezer szállal kötődünk szülőföldünkhöz és nem hagyjuk, hogy ezeket az értékeket bárki, vagy bármi megváltoztassa.

 

A köszöntőket követően Nagy Károly esperes, kanonok és Oláh Emil alezredes, protestáns tábori lelkész mondtak imádságot, majd az ünnepség résztvevői elhelyezték a megemlékezés koszorúit az emlékjelnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában