egyház

2018.03.19. 13:35

Szigligeti születési vértanú boldoggá avatását szeretnék

Az 1945 óta húzódó eljárás végéhez közeledve néhány éven belül boldoggá avathatják Bódi Mária Magdolna keresztény vértanút, akit sanyarú körülményei ellenére is az erős hite határozott meg.

Laskovics Márió

Szakács Péter tapolcai plébános, Bódi Magdi boldoggá avatásának és tiszteletének egyházmegyei referense szerint akár néhány éven belül lezárulhat a hosszú ideje húzódó eljárás

Bódi Mária Magdolna 1921. augusztus 8-án született Szigligeten

Bódi Mária Magdolna életéről és tanúságtételéről tartott előadást a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége pápai csoportja szervezésében Szakács Péter tapolcai plébános, Bódi Magdi boldoggá avatásának és tiszteletének egyházmegyei referense, valamint Varga Tibor veszprémi érseki és főkáptalani levéltáros nemrég a Szent István Római Katolikus Általános Iskolában.

Varga Tibor veszprémi érseki és főkáptalani levéltáros ismertette Bódi Magdi életét, boldoggá avatásáról pedig Szakács Péter egyházmegyei referens, tapolcai plébános (középen, papírral a kézben) számolt be a népes hallgatóságnak

Bódi Mária Magdolna 1921. augusztus 8-án született Szigligeten. 1939-től egy fűzfőgyártelepi üzemben dolgozott, megbecsült munkáslányként. 1941-ben, Krisztus király ünnepén szüzességi magánfogadalmat tett, s 1942-ben a Mária Kongregáció tagjává avatták. 1945-ben a front elért családja akkori lakóhelyéhez, Litérhez. Jöttek a hírek a szovjet katonák nőkkel szembeni atrocitásairól. Magdi ezeket hallva elhatározta, hogy ha kell, az élete árán is hű marad Jézusnak tett fogadalmához. 1945. március 23-án két fegyveres szovjet katona támadt rá az óvóhely bejáratánál tartózkodó asszonyokra. Magdi ellenállást tanúsított, és menekülni igyekezett, erre az egyik katona többször rálőtt. A halálosan megsebesített lány utolsó szavai ezek voltak: „Uram, királyom! Végy magadhoz!” – tudtuk meg.

Szakács Péter Márfi Gyula veszprémi érsek megbízottjaként 2010 óta intézi Bódi Mária Magdolna boldoggá avatásának ügyét

– Nemcsak saját vallásosságával volt elfoglalva, hanem sokat segített másoknak is, főleg gyerekekkel, idősekkel, rászorulókkal foglalkozott, korabeli társai bevonásával. Karizmájával egyházi szolgálatra tudta bírni a vallástól távol álló lányokat. Szigorú, ám vidám, színes, szeretetteljes egyéniség volt – jellemezte a keresztény vértanút a Naplónak nyilatkozva.

Szakács Péter tapolcai plébános, Bódi Magdi boldoggá avatásának és tiszteletének egyházmegyei referense szerint akár néhány éven belül lezárulhat a hosszú ideje húzódó eljárás

Szakács Péter kiemelte, a szegény uradalmi cseléd családból származott Bódi Magdi nem vallásos környezetben nőtt fel, a tanyasi körülmények nyomása ellenére mégis az általa fontosnak tartott lelki dolgok határozták őt meg. Az elemi iskolai hittan, az elsőáldozás és bérmálkozás után annyira komolyan vette a hitét, hogy kiemelkedő emberré, egy példaképpé küzdötte fel magát, úgymond a semmiből.

Az alkalmon megjelenteken Schrei Balázs, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége pápai csoportjának elnöke köszöntötte

Mint mondta, a hitéért, erkölcseiért halt Bódi Magdi élettörténete a vele foglalkozó lelki atyáknak, Temesi Józsefnek és Andrusics Istvánnak köszönhetően maradt az utókorra. Boldoggá avatását Mindszenty József, akkori veszprémi püspök, kezdte el még 1945-ben.

– Aztán 1952-ben, a Rómába küldés előtt eltűntek a papírok, rejtélyes, valószínűleg állambiztonsági okokból. 1990-ben lehetett újra elővenni a témát, azonban Szendi József püspök perújrafelvétele sikertelen volt. Márfi Gyula érsek karolta fel ismét az ügyet 2010-ben, amikor megtalálták az eltüntetett anyagokat. Ezeket kellett megvizsgálnom, kiegészítenem a mai boldoggá avatási procedúrának megfelelően. Az átdolgozás után végül összesen hétezer oldalnyi dokumentumot juttattunk el egy éve a Vatikánba. Nemrég kaptuk a hírt, hogy a leadott anyag javítást nem igényel, elfogadták az egyházmegyei szakasz validitását. Ez azt jelenti, hogy rátérhetünk a pozíció kidolgozására. Így néhány éven belül a Szentatya kimondhatja a végső döntést – számolt be Szakács Péter.

Sokan kíváncsiak voltak a Bódi Mária Magdolna keresztény vértanúról tartott előadásra

Az egyházmegyei referens megjegyezte, mivel vértanúság esetén csak opcionális, ezért Bódi Magdi esetében nem vizsgáltak csodát. Habár több száz tanúságtételt kaptak bel- és külföldről, ezeket időtakarékossági okból nem illesztették be hivatalosan az anyagba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában