Áthidalhatatlan ellentétek

2017.12.04. 08:00

Szikrázott a levegő a közmeghallgatáson – Békülésre nincs esély Pécselyen

 Közmeghallgatást tartottak a Balaton-felvidéki településen. A kultúrház megtelt az érdeklődőkkel, a hatszáz lelkes településről 80-100 lakos jött el az eseményre.

Sági Ági

Az asztalnál Soltész Attila osztályvezető, a jegyző megbízottja, Burgyánné Czibik Éva polgármester, Biros Zoltán alpolgármester és Németh Mónika önkormányzati képviselő a közmeghallgatáson. A perben már született elsőfokú ítélet Fotó: Sági Ági

Az érdeklődés valószínűleg annak volt köszönhető, hogy a pécselyi iskolaépületben működő Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskolával kapcsolatos kérdések törésvonalakat hoztak létre a kistelepülésen. A történet 2012-ben kezdődött, amikor négy Balaton- felvidéki kistelepülés: Balatonszőlős, Pécsely, Vászoly és Dörgicse önkormányzatainak kezdeményezésére kisiskolás szülők alapítványi iskolát indítottak, mely azóta is a négy önkormányzat tulajdonában álló pécselyi iskolaépületben működik. 2014 decemberében több okra is hivatkozva az önkormányzatok felmondták az alapítvánnyal kötött szerződést, amit az alapítvány bíróságon támadott meg. A viszony az önkormányzatok vezetői és az alapítványi iskola vezetője között megromlott, és legtapinthatóbban Pécselyen, a lakosokat is megosztja az alapítványi iskola ügye.

Az asztalnál Soltész Attila osztályvezető, a jegyző megbízottja, Burgyánné Czibik Éva polgármester, Biros Zoltán alpolgármester és Németh Mónika önkormányzati képviselő a közmeghallgatáson. A perben már született elsőfokú ítélet Fotó: Sági Ági

 

Vannak akik nagyon rossz véleménnyel vannak az egészről, és vannak olyan helyiek is, akik az iskola mellé álltak. Bár sok mindenről szó esett, a megosztottság az iskola körül van. Voltak akik a nem működő sportköröket kérték számon, mások a programokat kevesellték, de volt, aki azt hiányolta, hogy a képviselőtestület tagjainak nincs fent a fényképe az új pécselyi honlapon. Az egész ülés feszültséggel terhes volt, cinikus hangvételű. Voltak személyeskedő megjegyzések, ki-kiszólások, utalások régebbi sérelmekre. A közmeghallgatás végén egy alapítványi iskolás szülő szólította meg nagyon kedvesen a pécselyieket, és kért számukra elfogadást, lehetőséget. A perben már van elsőfokú ítélet, mely teljes egészében az önkormányzatoknak kedvez, és ami szerint az alapítványnak el kell hagynia az épületet. Ők fellebbeztek, maradnának. A közmeghallgatás alapján békülésre nincs esély. Az alapítvány megy vagy marad, az árkokat nehéz lesz betemetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában