Ehrenpreis kitüntetés

2017.10.16. 10:00

Szívvel-lélekkel a svábságért dolgozik

A megyei német nemzetiségi gálán Heilig Ferenc a Veszprém Megyei Német Önkormányzat elnöke és Pillerné Fódi Ilona a Veszprém Megyei Német Önkormányzat Közössége elnöke adta át Schäffer Mihálynak az Ehrenpreis kitüntetést.

Müller Anikó Hanga

Schäffer Mihály – balról a második – a német nemzetiségi gálán vette át a kitüntetést, mellette jobbról Pillerné Fódi Ilona és Heilig Ferenc, balról Wágenhoffer Kornélia, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata veszprémi regionális iroda vezetője Fotó: Müller Anikó Hanga

 

Schäffer Mihály – balról a második – a német nemzetiségi gálán vette át a kitüntetést, mellette jobbról Pillerné Fódi Ilona és Heilig Ferenc, balról Wágenhoffer Kornélia, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata veszprémi regionális iroda vezetője
Fotó: Müller Anikó Hanga

 

A díjat – mely megyei németség legmagasabb elismerése – a közösség közgyűlése alapította 1995-ben. Célja elismerni vele olyan személyek kiemelkedő munkásságát, akik tevékenyen elősegítik a hazai németség nyelvi, tárgyi és szellemi kultúrája, történelmi hagyományai megőrzését, a nemzetiségi léttel összefüggő sajátosságok kibontakoztatását itthon, vagy külföldön.

Schäffer Mihály Bakonyoszlopon látta meg a napvilágot egy sokgyermekes sváb család gyermekeként. Anyanyelve német, csak általános iskolai tanulmányai megkezdésével tanult meg magyarul. Vendéglátó szakközépiskolában szerzett szakács és pincér végzettséget. Szakmai tudását Ausztriában és Németországban bővítette. A Veszprémi Hittudományi Főiskola konyhavezetőjeként vonult nyugdíjba.

Hosszú idő óta szívvel-lélekkel dolgozik a veszprémi és a megyei németségért, a Veszprémi Német Nemzetiségi Klub tagja, évek óta énekel a kórusában. 2009-ig a klub elnöke volt, ma elnökségi tag. Kezdetektől fogva szervezi a veszprémi Szent László templomban tartandó német nyelvű szentmiséket, kapcsolattartó az egyház és a Deutschklub között, valamint összekötő szerepet vállal a Veszprém-Passau Baráti Kör felé is.

Vendégszeretete az egész megyében közismert, ő a klub szakácsa és székhelyükön, a DeutschesHausban önkéntes házmester, megszerel és megjavít mindent. 1998-ban a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjává választották, ahol most elnökhelyettesként tevékenykedik. Minden lehetséges módon támogatja a színvonalas nemzetiségi oktatást. Munkája nélkülözhetetlen a Gizella Napok Német nemzetiségi programjainak megszervezésében. Feleségével, Krisztinával gyermekeiket, unokáikat sváb szellemiségben nevelik, nagy hangsúlyt fektetnek az anyanyelv elsajátítására. Kisugárzásával, lelkesedésével másoknak is erőt ad a német identitás megőrzésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában