Nagy lehetőségek előtt

2018.01.16. 14:55

Tavaly számos értéknövelő beruházás valósult meg Devecserben

Rendkívül mozgalmas és egyben eredményes is volt a 2017-es év. A város fejlődése szempontjából számos beruházás valósult meg, a fejlesztések a tervek szerint a jövőben is folytatódnak – fejtette ki évértékelőjében Ferenczi Gábor polgármester.

Borsos Renáta

Tavaly az önkéntes tűzoltók új fecskendővel gazdagodtak. A kép a gépjármű avatási ünnepségén készült, balról Ferenczi Gábor, mellette Hanula Ferenc, az egyesület működését segítő cég képviselője Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- A város szemléletmódját, értékrendjét tükrözi, hogy melyek azok a területek, amelyekre fordítottuk azt a közpénzt, amelyet szabadon felhasználhattunk a tavalyi évben. 2017-ben a felhalmozási bevételünk minimális volt, tekintettel arra, hogy önkormányzati vagyonelemet szinte nem is értékesítettünk. A felhalmozási bevételünk ingat-laneladásból, Start munka-eszköz-beszerzési támogatásból, illetve a Magyar Vöröskereszttől ingatlan felújítására kapott adományból tevődött össze.

- Elmondhatjuk, hogy a 2017-es évben több mint 50 millió forintot fordított az önkormányzat különböző értéknövelő, értékteremtő beruházásokra – vöröskeresztes támogatással létrehoztunk a Magyar Vöröskereszt és a helyi polgárőrség számára egy irodát, és ugyanazon a helyrajzi számon kialakítottunk egy szolgálati lakást is.

Informatikai beruházásokra költöttünk, többségében térfigyelő kamerarendszerünk bővítésére. Lakóházat vásároltunk a Makovecz parkban, hogy közösségi térrel rendelkezzenek az ott élők. Amire büszkék lehetünk még, hogy a 2016-os évben felújított helyi kisiskola villanyhálózatának fennmaradó beruházási költségét a 2017-es évben ki tudtuk fizetni. A várkerti iskola javításait, különböző eszközök beszerzését, valamint a város iparterületi útjának a szélesítését szintén megvalósítottuk. Petőfi téri templomunk felújítása már elkezdődött, amelyhez az önkormányzat 1,5 millió forint összegű támogatást nyújtott. A sportegyesület részére pedig mintegy 8,5 millió forintot adtunk pályázatuk megvalósításához, ezenfelül még mintegy 2,5 millió forint működési támogatást is biztosítottunk részükre – mondta el Ferenczi Gábor.

A tavalyi év sikereit szimbolizáló események felsorolásánál kiemelten beszélt a polgármester a rögtön az év elején kötött együttműködési megállapodásról, melyet a város a Veszprém Megyei Vöröskereszt igazgatójával, Baráth Gáborral és Szendrei Júliával, a Somló Térségi Program vezetőjével kötött. Szavaiból kiderült, hogy a városvezetésnek rendkívül szoros a kapcsolata a karitatív szervezettel, bízik benne, hogy ez így is marad. A következő fontos momentumként megemlítette, hogy a Tornai család jóvoltából a város tulajdonába került át az Arany János utcai egykori kultúrház, amelynek a felújítása a tervek szerint 2018-ban kezdődik. Megtudtuk azt is, hogy 2017 tavaszán újraindult a városban a Start munkaprogram, melynek köszönhetően többek között járdák, parkolóhelyek készültek el. Folytatódtak a városszépítési intézkedések, hirdetőtáblákat helyeztek ki, valamint elkészült az Arany János utcai kőkereszt felújítása. Jelentős eseményként felidézte a polgármester a helyi ifjúsági fúvószenekar javára fordított jótékonysági rendezvényt, ahol több mint félmillió forint gyűlt össze a zenekar további működésére, illetve nyári táboruk megvalósulására. A városban megnyílt a Fanni Ház is, egy olyan létesítmény, amely párját ritkítja az országban. Az intézmény olyan gyermekekkel foglalkozik, akik valamilyen rendellenességgel küzdenek. Rendkívül sok és fáradságos szakmai munka folyik, az épület falain belül – tudtuk meg a városvezetőtől.

Tavaly az önkéntes tűzoltók új fecskendővel gazdagodtak. A kép a gépjármű avatási ünnepségén készült, balról Ferenczi Gábor, mellette Hanula Ferenc, az egyesület működését segítő cég képviselője
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

 

- Reményeink szerint a 2018-as évben nagy lehetőségek előtt áll a város nyertes pályázatainknak köszönhetően. A tervek szerint az évben felújíthatjuk a Berta kórház főépületét, ahol helyet kap majd szociális intézményrendszerünk java része, főként a családsegítő központ, a házi segítségnyújtás és az idősek nappali foglalkoztatása. Bízunk abban, hogy a szakorvosi ellátás színvonalát is tudjuk majd növelni. Fontos beruházás, hogy mintegy 700 millió forintból megújulhat és bővülhet a devecseri szennyvíztelep. Városunk szerencsés helyzetbe került, hiszen a Területi és Településfejlesztési Operatív Program révén a számunkra stratégiai jelentőséggel bíró meggyeserdei területen iparterület kialakítására több mint 300 millió forintot nyertünk el, melyet a közművek kiépítésére tudunk majd fordítani.

Szeretném kiemelni, hogy társadalmi együttműködés Devecserben címen több mint 38 millió forint feletti összeget nyertünk el a foglalkoztatás erősítésére. A leromlott városi területek rehabilitációja című nyertes pályázat révén pedig hat bérlakás épül. Ahhoz, hogy a város sikeres pályázatokat tudhasson magáénak, Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár, térségünk országgyűlési képviselőjének segítő munkája is hozzájárult. A számoknál maradva, a városvezetésnek sikerült az évet egy jelentősebb pénzkészlettel elindítani, úgy- hogy 2017-ben sem kellett hitelhez folyamodni, és minden számlánkat sikerült kiegyenlíteni – zárta gondolatait Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában