gondoskodnak a pótlásról

2018.09.22. 06:00

Távozik öt orvos az ajkai kórházból

Információnk szerint néhány nappal ezelőtt öt orvos mondott fel az Ajkai Magyar Imre Kórház intenzív osztályán, az osztályvezető főorvos közalkalmazottként, négy orvos pedig vállalkozóként dolgozott ez idáig.

Osváth Sarolta

Az orvosok távozásáról kérdeztük Nagy Zoltánt, a kórház főigazgatóját, aki a felmondások tényét megerősítette és arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a bértárgyalások folyamatban vannak, melynek következő fordulója szeptember 27-én fog lezárulni. Közben tegnap megkapta szerkesztőségünk az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közleményét, amelyben hangsúlyozzák, hogy az ajkai kórház zökkenőmentesen biztosítja a folyamatos ellátást.

Azt írják, hogy az ajkai kórházban 2010 óta több mint ötmilliárd forint értékű fejlesztés valósult meg, amelynek köszönhetően megújult a kórház épülete és sikeresen átalakult a működési struktúra. 2017-től kezdve új eszközök is érkeztek az intézménybe, ahol ma már egy modern CT üzemel, a légzésfunkciós labor mellett pedig egy vastagbél- és gyomorvizsgálatra alkalmas, 13 millió forintos eszközt is beüzemeltek. Nemrég kapott új mammográfiás készüléket a kórház, és a fertőzőosztály teljes felújítása is megkezdődik.

A humán erőforrás fejlesztésére 137 millió forint érkezett, ennek köszönhetően 14 orvos és 17 ápoló kezdhette meg a munkát a kórházban–mutat rá a közlemény. Az ajkai kórházban nincs jelentős várólista, az idei évben a kórház szülészet-nőgyógyászat osztálya elnyerte a Családbarát kórházi osztály címet, amit mindössze néhány kórházi osztály kapott meg eddig az országban. Az ajkai Magyar Imre Kórház menedzsmentje haladéktalanul elindította a tárgyalásokat azon szabad kapacitással rendelkező orvosokkal, akik hamarosan egy új struktúrában biztosítják a zavartalan ellátást az intézmény aneszteziológiai és intenzív osztályán. Ennek megfelelően az ellátás a kórházban folyamatos, minden tekintetben biztosított – olvasható az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közleményében.

Az ajkai kórház intenzív osztályának orvosai 2018. szeptember 20-án adták be csoportos felmondásukat más elfoglaltságra hivatkozva. Bár a kórház vezetősége ezt megelőzően több alkalommal is tárgyalt az érintett orvosokkal, azok olyan magas bérköveteléssel álltak elő, amelynek elfogadása komoly bérfeszültséget okozott volna az intézmény munkájában. A kórházvezetés elfogadta az aneszteziológiai és intenzív osztály dolgozóinak felmondását, és a távozásukig rendelkezésre álló másfél hónap alatt gondoskodik az orvosok utánpótlásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában