elektromos járművek

2017.09.20. 09:30

Töltőhálózatot állítanak üzembe Veszprémben

Az országban az elsők között állíthatnak üzembe a megyeszékhelyen jövőre a könnyű elektromos járművek töltésére alkalmas hálózatot.

Marton Attila

Csapó Balázs, Brányi Mária és Temesvári Balázs a sajtótájékoztatón. Balra a töltőhálózati állomás, előtérben a futurisztikus kinézetű, elektromos hajtású robogó Fotó: Penovác Károly

A mobilitási hét keretében az innovatív technológiát kidolgozó cég mutatta be az egység működését kedden a Bagolyvári úti parkolóházban.

Csapó Balázs, Brányi Mária és Temesvári Balázs a sajtótájékoztatón. Balra a töltőhálózati állomás, előtérben
a futurisztikus kinézetű, elektromos hajtású robogó Fotó: Penovác Károly

Csapó Balázs, a Servo Movement alapítója és vezető dizájnere elmondta, a tervek szerint Veszprémben és két másik vidéki városban jövőre próbaüzembe állítják a cégük által fejlesztett töltőhálózatot. A rendszer működési elve, hogy kiviszik az utcára az elektromos áramot, a töltésből befolyó bevételt megosztják azzal, aki lehetővé teszi, hogy felszereljék nála az egységet. Az állomás a könnyű elektromos járművek – például gördeszka, segway, bicikli és robogó – töltése mellett műszaki cikkek töltésére is alkalmas. A cég a töltőhálózat és az ehhez kapcsolódó szoftver mellett egyedi tervezésű elektromos meghajtású robogót is fejleszt, ennek prototípusát a veszprémiek is megtekinthették a Bagolyvári parkolóházban. A járművet limitált szériában jövőre gyárt-hatják. Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója kiemelte, Veszprém energia-stratégiai céljaiba is beleillik, ha megjelennek itt ezek a járművek. Hozzátette, az egyéni igényeket kiszolgáló elektromos jármű a jövőben a tömegközlekedésre alkalmatlan helyeken élők, valamint a közszolgáltató munkatársainak közlekedését is segítheti.

Brányi Mária alpolgármester hangsúlyozta, a városi közösségi közlekedés újragondolásának részévé kell tenni az új, innovatív rendszert, például úgy, hogy a kerékpármegosztó rendszerekhez hasonlóan a városlakók bérbe vehessék az elektromos kétkerekű járműveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában