Natura 2000

2018.05.24. 07:00

Túrázva ünnepeltek a HATESZ természetjárói

Az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága meghirdette a nemzetközi Natura 2000 Day programot azért, hogy minél többen látogassanak el Natura 2000 területekre.

Molnár Sándor

Csehbányáról szerveztek körtúrát Fotó: Bácskai Péter

Egy uniós finanszírozású, spanyolországi LIFE-kezdeményezés eredményeképpen május 21-ét hivatalos európai nappá, a Natura 2000 Hálózat európai napjává nyilvánították. Idén, ezen a napon a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ Egyesület) is csatlakozott az EU NATURA 2000 DAY programjához, és egy 20 kilométeres túra keretében a Magas-Bakony Natura 2000-es területére látogattak el.

Csehbányáról szerveztek körtúrát Fotó: Bácskai Péter

Az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága hirdette meg a nemzetközi Natura 2000 Day programot, hogy minél többen látogassanak el Natura 2000 területekre. Magyarországot a HATESZ Egyesületen kívül még két szervezett képviselte a nemzetközi felületen. Az Európai Parlament és a Tanács 2018-at a kulturális örökség európai évévé nyilvánította, és a Környezetvédelmi Főigazgatóság arra kérte a résztvevőket, hogy a Natura 2000 területeken járva ünnepeljék meg mind a kulturális, mind a természeti örökséget.

– Szerencsések vagyunk, mivel a Bakonyban csodás természeti helyek vesznek körül bennünket, így most Csehbányáról szerveztünk körtúrát 20 kilométeres távon. Útvonalunk: Szénpajta, Roth Gyula tanösvény, Pisztrángos-tó, Magyar-forrás, Németbánya, Pénz-lik-barlang, Pápavár, Tiszta víz-forrás, Csehbánya volt. Érintettünk vasúti emlékhelyet, tanösvényt, forrásokat, hegyi tavat, barlangot. Németbányán Németh Rita tartott részünkre helytörténeti bemutatót. A túra végén szalonnasütés mellett pihentünk meg és ünnepeltük a május 22-i magyar természet napját a csehbányai grundon – mondta el Bácskai Péter, a HATESZ Egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában