Választás 2018

2018.04.08. 06:00

Mutatjuk a választási eredményeket Veszprém megyéből!

Elkezdődött a szavazás: reggel hat órakor megyénk településein is megnyitottak a szavazóhelyiségek, este hét óráig tartanak nyitva. Országgyűlési képviselőket választ az ország.

Napló-információ, MTI, Balla Emőke, Tóth B. Zsuzsa, Juhász-Léhi István, veol.hu, Horváth Virág, Sági Ági, Marton Attila, Kovács Erika, Rednágel Zsuzsanna, Molnár Sándor, Laskovics Márió, Tisler Anna

 

0.08 – Fenyvesi Zoltán, a Veszprém megye 3-as számú választókörzetének fideszes képviselő-jelöltje ünnepel

Fotó: Rednágel Zsuzsanna

23.56 – Gőgös Zoltán: A Fidesz sokkal jobban mozgósított

Az országgyűlési választás eredményeinek tükrében az látszik, hogy a Fidesznek sokkal jobban sikerült mozgósítani a szavazóit – jelentette ki rövid értékelésében Gőgös Zoltán, a MSZP Veszprém megyei elnöke a Naplónak nyilatkozva. Hozzáfűzte, a végeredményt mindenkinek tudomásul kell venni, a következő időszak feladata pedig az lesz, hogy leszűrjék konzekvenciákat és megbeszéljék a továbbiakat. Gőgös Zoltán kiemelte, a választáson való magas részvételi arány a nyertes képviselőknek nagyobb társadalmi felhatalmazást jelent, de mindenkinek igyekeznie kell, hogy méltó legyen ehhez.

23.37 – Kovács Zoltán: A Fidesz elégedett lehet, megdolgoztak a sikerért

A várakozásoknak megfelelően alakult Veszprém megyében az országgyűlési választás a Fidesz számára, az elvégzett munka és az eredmények tekintetében is elégedettek lehetünk – így értékelt a Naplónak Kovács Zoltán, a Fidesz megyei elnöke.

Fotó: Polgár Tibor / Napló

Mint mondta, a balatonfüredi és a pápai választókerületben előzetesen jó esélyeik voltak, a veszprémi és a tapolcai jóval nehezebb körzetnek ígérkezett. Kovács Zoltán úgy fogalmazott, hozták a papírformát, miközben a választók szerencsére értékelték, hogy Veszprém térségében a Fidesz választókerületi elnöke végezte el a valódi munkát az álfüggetlen, „szájkaratézó” ellenzéki képviselő helyett, és a tapolcai jelöltjüket ért támadásokat sem díjazták a szavazók. A választáson való magas részvételi arányt pedig a demokrácia ünnepének nevezte a kormánypárt Veszprém megyei elnöke. Olvassa el a teljes cikket IDE kattintva >>

23.31 Fenyvesi Zoltán a feleségével az eredmény után

Fotó: Rednágel Zsuzsanna
Fotó: Rednágel Zsuzsanna
Fotó: Rednágel Zsuzsanna
Fotó: Rednágel Zsuzsanna

22.57 Megérkeztek a Veszprém megyei részeredmények!

Veszprém megye

1. választókerület – Veszprém (80,43 százalék)

1. Ovádi Péter (FIDESZ-KDNP) – 49,97 százalék, 19 800 szavazat

2. Kész Zoltán (Független) – 30,21 százalék, 11 972 szavazat

3. Varga-Damm Andrea (JOBBIK) – 13,46 százalék, 5335 szavazat

2. választókerület – Balatonfüred (69,39 százalék)

1. Kontrát Károly (FIDESZ-KDNP) – 52,26 százalék, 16 437 szavazat

2. Kepli Lajos (JOBBIK) – 33,44 százalék, 10 519 szavazat

3. Deák Istvánné (DK) – 9,87 százalék, 3104 szavazat

3. választókerület – Tapolca (93,1 százalék)

1. Fenyvesi Zoltán (FIDESZ-KDNP) – 47,15 százalék, 20 050 szavazat

2. Rig Lajos (JOBBIK) – 40,24 százalék, 17 112 szavazat

3. Kárpáti Lajos (MSZP-PÁRBESZÉD) – 8,57 százalék, 3645 szavazat

4. választókerület – Pápa (85,16 százalék)

1. Kovács Zoltán (FIDESZ-KDNP) – 59,73 százalék, 23 379 szavazat

2. Töreki Milán (JOBBIK) – 23,56 százalék, 9222 szavazat

3. Gőgös Zoltán (MSZP-PÁRBESZÉD) – 13,15 százalék, 5147 szavazat

22.38 – Pápán is egyre derűsebb a hangulat

Kovács Zoltán, Veszprém megye 4-es számú választókörzetének fideszes képviselőjelöltje a pápai Tarczy Lajos Általános Iskola aulájában várja az eredményeket barátai, támogatói körében. A részeredmények ismeretében a hangulat egyre derűsebb. A helyszínen tartózkodik Kövér László, az Országgyűlés pápai származású elnöke is.

Fotó: Polgár Tibor / Napló
Fotó: Polgár Tibor / Napló
Fotó: Polgár Tibor / Napló

22.29 – Úgy látszik értékelték a befektetett munkát a választók

A kistelepülési eredmények érkezésével egyre jókedvűbb, bizakodóbbvolt a hangulat a Fidesz városi irodájában, ahol Kontrát Károly és kampánystábja várta az eredményeket.

- Úgy látszik értékelték a befektetett munkát a választók. A jelenlegi értékek alapján úgy tűnik, hogy holnap is folytatjuk a közös munkát a településekkel, aminek nagyon örülök, mert rengeteg feladatunk van.

Jó eredményeket kapott Kontrát Károly

Látszik, hogy a baloldali választók átszavaztak a Jobbikos jelöltre, de az elmúlt négy év eredményei minket igazolnak. Döntöttek a választók, az eddigi számok azt mutatják, bizalmat kaptam. Gyakorlatilag az egyetlen jobboldali jelölt én voltam, aki ellen a teljes baloldal összefogott. Ez az összefogás bizonyítja, hogy a Jobbik már nem tekinthető jobboldali pártnak.

Munkában a stáb- a Fidesz irodában várták az eredményeket

Köszönöm azoknak akik részt vettek a választáson, külön köszönöm azoknak akik rám és a Fidesz- KDNP listára szavaztak. Megválasztásom esetén minden település számíthat rám a jövőben is- értékelt lapunknak Kontrát Károly.

22. 05 – Ovádi Péter megköszönte a bizalmat

Ovádi Péter, a megye 1-es számú választókerületének Fidesz-KDNP képviselő-jelöltje este a Fidesz eredményváróján jelentette be, hogy megnyerte a választást.

Ovádi Péter a Hangvilla Expresszó klubban tartott eredményvárón köszönetet mondott támogatóinak a bizalomért és a térség polgármestereinek a mellette való kiállásért. Azt mondta, tudatában van annak, hogy a rá leadott szavazatok megelőlegezett bizalmat jelentenek, és azon lesz, hogy a következő négy évben megszolgálja ezt. Bejelentését hatalmas taps és üdvrivalgás fogadta: köszönetet mondott mindenkinek, aki rá szavazott és azt ígérte, a bizalmat munkájával hálálja meg. Arról is beszélt, hogy azokat is szeretné meggyőzni, akik más jelöltre szavaztak. Megjegyezte, képviselői tevékenységének, munkájának legfőbb célja a térség továbbfejlesztése.

21.45 – Ovádi Péter a veol.hu Facebook oldalán mondott köszönetet a választóknak és a támogatóknak

21.03 Ülésezett a választási bizottság

Vasárnap este a szavazás befejezése előtt ülésezett a veszprémi helyi választási bizottság. Az ülésén elhangzottakat Földesi Csaba elnök ismertette: tekintettel arra, hogy rendkívüli esemény nem történt – három jogorvoslati kérelem vonatkozásában kellett döntést hoznia a bizottságnak, három kifogást nyújtottak be. Mindhárom kifogást elbírálta a bizottság azzal, hogy megállapítást nyert, a kifogások a törvényben előírt tartalmat nem tartalmazták, ezért vizsgálat nélkül el kellett utasítania a bizottságnak.

A helyi választási iroda vezetője, Mohos Gábor elmondta, hosszú nap van mögöttük, és egy hosszú éjszaka előtt állnak még. Reggel hat órakor valamennyi szavazókörben rendben megkezdődött a szavazás, a nap folyamán rendkívüli esemény nem történt, 19 órakor mindenhol zárni tudtak, az 1. sz. szavazókörben is, ahol napközben volt sorban állás is. – Hónapok óta készültünk a mai napra, a 200 fős városházáról több mint 100 munkatársat bevontunk a választási munkákba – közölte Mohos Gábor.

A választási iroda vezetője elmondta, ezekben a percekben már dolgozik a szavazatszámláló bizottság az 56 szavazókörben. Amint a bizottságban a munkát elvégezték, elkészülnek a jegyzőkönyvek, majd ezeknek a tartalmát telefonon rögzítik, és ezt követően fogják a jegyzőkönyveket és valamennyi választási iratot beszállítani a városházára.

- A jegyzőkönyveket összehasonlítjuk az informatikai rendszerben rögzített adatokkal, és ha minden rendben van, akkor fogunk végezni. Ez várhatóan éjfél utánra átcsúszik. A 100 százalékos feldolgozottság április 14-én, szombaton estére készül el – zárta szavait Mohos Gábor.

21.01 – Rig Lajos izgatott

Rig Lajos országgyűlési képviselő egy tapolcai sörözőben várja az eredményt feleségével és nagyjából harminc ismerősével, barátjával. Úgy nyilatkozott lapunknak, hogy izgatott kissé, de nem túlzottan.

20.36 – A szavazatszámláló bizottságok folytatják a munkát

Nyugodtan, zökkenőmentesen zajlott a választás Veszprém megyében, tájékoztatott Imre László megyei jegyző.

Olyan rendkívüli esemény nem történt, ami miatt a szavazást fel kellett volna valahol függeszteni, közölte. Este hét órakor bezárt minden szavazóhelyiség, a szavazatszámláló bizottságok végzik a munkájukat. Hogy késő este mikorra várható eredmény, azt nem tudta megmondani.

Veszprém megyében egy rendkívüli esemény történt, Zalaszegváron (az SZSZB melletti jegyzőkönyvvezető észlelte, hogy az egyéni jelöltek szavazólapjain a kiesett jelölt Horváth Magdolna (MIÉP) neve nem volt áthúzva), ez megtalálható a valasztas.hu oldalon.

20.25 – Tapolcán nagy az izgalom

Fotó: Rednágel Zsuzsanna / Napló

Fenyvesi Zoltán a 3.számú választókörzet központjában, Tapolcán a részvételi adatokat várva.

19.53 – NVI: addig nem indul meg az eredményközlés, amíg valamennyi szavazókör be nem zárt

Amíg valamennyi szavazókör be nem zárt, nem indul el a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalán az előzetes eredmények közlése. Jelenleg Londonban és Újbudán a leghosszabb a várakozók sora – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap Budapesten. Várhatóan este tíz órára itt is befejeződik a szavazás.

Az NVI elnöke a Nemzeti Választási Bizottság tagjait tájékoztatta a választásnapi eseményekről. Mint mondta, Szegeden, Győrben és Pécsen fél 8 körül tudnak zárni. A XIII. kerületben, a VI., VII., VIII. és IX. kerületben „jó a helyzet”, bár itt napközben hosszú sorok voltak. Ugyanakkor – mint mondta – a XI. kerületben „tragikus” a helyzet, annak ellenére, hogy három teremben szavaztatnak. Itt másfél kilométeres a sor.

Szavazásra várakozók Újbudán, a Bocskai István Általános Iskolánál az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án. Az országban itt a legmagasabb, 10 764 a szavazásra átjelentkezők száma. MTI Fotó: Mohai Balázs

 

Jelezte: Londonban is nagyon hosszú a sor, bár itt tizenkét felé szedték a névjegyzéket.

A londoni az egyetlen külképviselet, amely nem tudott bezárni este 7 órakor. Itt 9700-an jelentkeztek szavazásra előzetesen. A szavazókörök hivatalosan 19 órakor bezártak, azonban ahol a választópolgárok még sorban állnak, leszavazhatnak. Ameddig valamennyi szavazókör be nem zár, nem indulhat el az NVI eredményközlő rendszere – mondta Pálffy Ilona. Ez azt jelenti, hogy azok a szavazókörök, amelyek 19 órakor be tudtak zárni, elkezdik a szavazatok számlálását, és az eredményt rögzítik is a Nemzeti Választási Rendszerben, az azonban nem jelenik meg a nyilvános www.valasztas.hu oldalon.

Amikor valamennyi szavazókör bezárt, az NVI „élesíti” a szavazatösszesítő rendszert és az a nyilvánosság számára is megismerhető lesz. Ez azt jelenti, hogy nem „nulláról” indul az eredményközlés, hanem egyből az eredmények viszonylag magas fokú feldolgozottsággal jelennek meg a honlapon.

19.30 – Este hétkor hivatalosan befejeződött a szavazás

Este 7 órakor hivatalosan befejeződött a szavazás az ország 3154 településén és a 23 budapesti kerületben településén kialakított 10 285 szavazókörben a vasárnap tartott országgyűlési választáson. Azok a szavazni akarók, akik már a sorban állnak, még leadhatják voksukat.

A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhetnek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához.

A szavazatszámláló bizottságoknak először több adminisztratív feladatot el kell végezniük, mielőtt az urnákat felbonthatnák: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát.

Csak ezek után bonthatják fel az urnákat. Addig nem kezdik el a szavazókörökből érkező eredményadatok közlését, amíg valamennyi szavazókör be nem zár, az utolsó választópolgár is le nem adta a voksát.

19.17 – Navracsics Tibor is szavazott

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa negyed hétkor szavazott a Bárczi Gusztáv Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben.

Navracsics Tibor szavazott a veszprémi Bárczi Gusztáv Általános Iskolában. Fotó: Balogh Ákos / Napló

Az uniós biztos kiemelte, a térségnek olyan képviselőre van szüksége, aki az itt élőkért dolgozik, jelen van az országgyűlés munkájában, és ismeri az országos politika szereplőit. Elárulta, Ovádi Péterre szavazott, akit kiválóan ismer, több mint tíz évet dolgoztak együtt.

19.11 – Nem sokan hagyták az utolsó pillanatokra

Veszprém megye 4. számú választókerülete 26. szavazókörének felügyelőbizottságának elnöke, Csurgay Károlyné elmondta, a Szivárvány Óvodában kialakított szavazóhelyiségben egész nap folyamatos, fennakadások nélküli volt a részvétel. Egy polgár próbált meg jogosulatlanul szavazni, ugyanis lakcíme nem szerepelt a listán. Az utolsó órában kevesen érkeztek, de ottjártunkkor (18:35-kor) éppen ketten-hárman tértek be, hogy még idejében leadhassák voksukat.

A Szivárvány Óvodában a választás utolsó órájában egyidejűleg több felügyelő tartózkodott, mint választópolgár. De ez gyaníthatóan több helyütt is így alakult Fotó: Laskovics Márió

19.00 – Országos részvételi arány – 18:30 – 68,13 százalék

Veszprém megyében a 18:30-as adatok alapján 196 908 -an szavaztak, ezzel 69,63 % a részvételi arány összesen.

Megye

OEVK

Székhely

Választó polgárok száma

Szavazások megjelentek száma

A megjelentek aránya (%)

Veszprém

01

Veszprém

71 872

51 738

71.99 %

Veszprém

02

Balatonfüred

73 104

51 048

69.83 %

Veszprém

03

Tapolca

68 573

46 791

68.24 %

Veszprém

04

Pápa

69 248

47 331

68.35 %

19.00 – A kutyusok is türelmesen várnak

Fotó: Sági Ági / Napló

A szép magyar vizsla türelmesen várakozik gazdájára Balatonfüreden, az 5-ös szavazókör előtt.

18.57 – Már reggel letudták, hogy élvezhessék a vasárnapot

Fejesné Kálmán Krisztina férjével már reggel 8 órakor leadta szavazatát, hogy legyen ideje a vasárnapi ebéd megfőzéséhez. Az ebéd elfogyasztását követő szieszta után kislányukkal a játszótéren, a szabad levegőn élvezték a napos időt. A választáson való részvétel fontossága kapcsán elmondta, saját és családja érdekeit képviselte, valamint a közbiztonságot, gyermeke jövőjét tartotta szem előtt. Elmondása szerint óriási tétje van az országgyűlési választásnak: gátat kell szabni a bevándorlásnak. – Nem szeretnénk migránsokat látni sem az országban, sem a városunkban. Szeretnénk biztonságosan kimenni az utcára. Nőként nem szeretnék rettegni az utcán – jegyezte meg a családanya.

Fejesné Kálmán Krisztina családjával a játszótéren Fotó: Laskovics Márió

18.52 – Személyesen jelent meg a választókörzetben a legidősebb gógánfai

Családja segítségével személyesen ment el a szavazásra a település legidősebb lakosa, Dömötör Józsefné, aki decemberben töltötte be a 95. életévét. Olvassa el cikkünket IDE kattintva >>

Fotó: család

18.47 – Hazajött külföldről szavazni

Hidegkút A húsvéti ünnepeket és az elmúlt hetet is külföldön élő gyermekénél töltötte Ágnes, ám a szavazásra hazajött. „Az agyamra ment, hogy több jelölt hívogatott külföldön is. Voltak gépi szövegek és párt irodából is felhívtak. Ez inkább elrettentő, mint sem motiváló” – fogalmazott.

Ágnes szerint egyébként nem „fekete és fehér” a helyzet. Mint azt elmondta, megvannak az elképzelései és annak jelenleg egyetlen egy párt sem felel meg. „A kormányon lévő párt sok mindenben jó irányt vett, a családtámogatásban mindenképpen. Az ellenzék? Hiteltelen, gyenge.” – mondta. Annak viszont örül, hogy sokan mennek, mentek el szavazni ma.

18.40 – A vasárnapi szentmise után voksoltak Pápán

Pintér Ferenc azért szavazott, hogy biztonságos maradjon az ország, ne engedjük be a migránsokat. Elmondása szerint most az a tét, hogy ne bevándorló, hanem stabil magyar ország legyünk, hogy megőrizzük a stabilitást, az életszínvonal az elmúlt nyolc évben tapasztalt folyamatos felemelkedését.

Fotó: Laskovics Márió

Életében minden országgyűlési választáson részt vett, mert úgy véli, ez állampolgári kötelesség. Fontosnak tartja, hogy felelősen kivegye a részét hazánk jövőjének alakulásában. Mint mondta, nejével mindig a vasárnapi szentmise után mennek szavazni.

18.27 – Az ország sorsa a tét

Tapolcán este 18 óra után, a 003-as számú szavazókörben szavazott Magyari Tibor tapolcai lakos, aki párjával érkezett. Rendszeres szavazóként fontosnak érezték, hogy eljöjjenek. Úgy fogalmazott az ország sorsa a tét, és mivel állampolgárként lehetőségük van arra, hogy megfogalmazzák véleményüket, mindketten voksoltak.

Fotó: Borsos Renáta / Napló

18.21 – Herend 2. számú szavazókörben közel 75 százalékos részvételi arányra számítanak

A korábbi választások 50 százalékos részvételéhez képest, a herendi 2. számú szavazókörben közel 75 százalékos részvételi arányra számítanak a nap végére. Fél hat után már 70 százalék körül jártak. A voksolás nyugodtan, gond és torlódás nélkül zajlott.

Drexler János SzSzB elnök Fotó: Molnár Sándor / Napló

Nagyon sok átszavazót is fogadtak, akik szinte 99 százalékban meg is jelentek a Művelődési Házban felállított szavazókörben – tudtuk meg Drexler János SzSzB elnöktől.

18.04 – Vakáció alatt is szavaznak

Fotó: Sági Ági / Napló

Ez a család Pilisvörösvárról érkezett, és pihenésüket töltik Balatonfüreden, itt adják le szavazatukat. Kisfiuk kedvenc villamosát is megmutatta.

18.00 – Horváth Magdolna (MIÉP) neve nem volt áthúzva

Időpont: 16:19:59 VESZPRÉM OEVK: 03 Település: Zalaszegvár Szavazókör: 001 Jelentette: Szavazatszámláló Bizottság

1. A szavazás közben előforduló fontosabb események leírása:

Az SZSZB melletti jegyzőkönyvvezető észlelte, hogy az egyéni jelöltek szavazólapjain a kiesett jelölt Horváth Magdolna (MIÉP) neve nem volt áthúzva.

2. A választási szerv (HVI, szavazatszámláló bizottság) által a szavazás ideje alatt a rend fenntartása érdekében hozott intézkedések, illetve határozatok:

A szavazólap kötegből a még fel nem használt szavazólapon a jegyzőkönyvvezető haladéktalanul elvégezte a név áthúzását. SZSZB tagjainak emléke szerint 52 szavazólapról hiányzott az áthúzás. A HVI és az OEVI munkatársaival történt telefonos egyeztetést követően a szavazatszámláló bizottság rendkívüli eseményként jegyzőkönyvben rögzítette a történteket.

Amint észlelték, kihúzták a nevet

Zalaszegvár – Egy köteg szavazólapon nem volt kihúzva Horváth Magdolna neve, tudtuk meg dr. Gutmayer Bernadett jegyzőtől. Amint a választási bizottság tagjai ezt észlelték, azonnal kihúzták a nevet. Azt, hogy valamelyik választópolgár, aki azt megelőzően vette át a lapját, szavazott-e rá, az urnazárás és szavazatszámlálás után derül ki. A leadott szavazat természetesen így érvénytelen. A választópolgárokat a választóhelyiségben a MIÉP jelölt visszalépéséről hirdetményben tájékoztatták.

17.40 – Országos részvételi arány – 17 óra – 63,21 százalék

Országos arány

Veszprém megyében a 17 órai adatok alapján eddig 183 037-en szavaztak, ezzel 64,72 % a részvételi arány összesen.

Megye

OEVK

Székhely

Választó polgárok száma

Szavazások megjelentek száma

A megjelentek aránya (%)

Veszprém

01

Veszprém

71 872

48 061

66.87 %

Veszprém

02

Balatonfüred

73 104

47 668

65.21 %

Veszprém

03

Tapolca

68 573

43 734

63.78 %

Veszprém

04

Pápa

69 248

43 574

62.92 %

17.01 – Gyorsabban sorra kerülhetnek a Lovassy László Gimnáziumban

A korábbi egy órás várakozási idő körülbelül húsz percre rövidült a veszprémi Lovassy iskolában.

16.59 – Felsőörsön hatvanöt százaléknál tartanak

Felsőörsön a település szavazópolgárainak 65 százaléka leadta szavazatát 16 óra 30-ig. Varga Krisztián állandó lakcíme még Felsőörs, bár családjával már Tatán él. Most a szülők meglátogatása és a szavazás miatt jöttek el.

Varga Krisztián Felsőörsön leadja szavazatát Fotó: Sági Ági/napló

- Fontosnak tartom, hogy szavazzak mert ez az eszközöm van arra, hogy a saját és gyerekeim jövőjéről dönthessek- mondta el lapunknak Varga Krisztián. A megye 2-es választókörzetében mindenhol 60 százalék körül van a részvétel a 15 órás adatok szerint.

16. 35 – Veszprémfajszon a jogosultak 74 százaléka már leadta voksát

Kiss Máté részéről természetes volt, hogy eljön szavazni. Fotó: Molnár Sándor/napló

16.28 – Nem történt rendkívüli esemény Veszprémben

A Veszprém megyei 1. számú választókörzetben délután három óráig az országos átlagnál többen, a jogosultak 56,62 százaléka adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda által közzétett adatok szerint. Veszprémben a 28-as, csererdei városrészi szavazókörben a legalacsonyabb a részvétel, itt a választásra jogosultak 45,3 százaléka voksolt délután 3-ig. A legmagasabb arányban az Újtelepen található 31-es szavazókörben járultak az urnákhoz, itt a jogosultak 68,22 százaléka, több mint ezer polgár élt a választójogával 15 óráig.

Mohos Gábor veszprémi jegyző, a helyi választási iroda vezetője érdeklődésünkre közölte, a szavazás rendben zajlik, nem történt rendkívüli esemény. Hozzátette, mintegy 600 átjelentkező állampolgár szavaz ma Veszprémben, számukra a Lovassy László Gimnáziumban lévő 1-es számú szavazókört jelölték ki a voksolásra. A választási iroda vezetője azt is közölte, pénteken 16 óráig mintegy 280-an kértek mozgóurnát, ez azonban nem a végleges adat, ugyanis az érintetteknek lehetőségük volt a választás napján 15 óráig kérelmezni ezt az igényt. A délelőtt során idősotthonokba, a börtönbe és a kórházba vitték ki a mozgóurnát, míg a délután folyamán az otthonukban keresik fel az érintetteket.

15.58 – Reggel óta óriási a sor

Reggel óta hosszú sor van a Lovassy László Gimnáziumban Fotó: Balogh Ákos/napló

Az átjelentkezés miatt vasárnap reggel óta hosszú sor van a Lovassy László Gimnáziumban, közölte érdeklődésünkre Matolcsy István, az egyes számú szavazókör szavazatszámláló bizottsága elnöke. Kiemelte, az átjelentkezők közül ötvenen kértek mozgóurnát, többek között a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, a veszprémi kórházban, valamint az idősek otthonában. A mintegy 1700 átszavazónak kevéssel több, mint a fele voksolt kora délutánig. Az elnök hozzátette, aki vasárnap este hét óráig megérkezik, leadhatja voksát a szavazókörben.

15.55 – Az exhibicionista szavazót megkérték, hogy távozzon

Az egyik tapolcai szavazókörben egy választópolgár a választási bizottság tagjaival szerette volna lefényképeztetni magát szavazás közben – tudtuk meg Németh Mária Anita jegyzőtől.

- A vidéki férfi korábban átjelentkezett Tapolcára a szavazásra. A választási bizottság tagjai nemet mondtak kérésére, hogy örökítsék meg fényképezés közben. Magam is a helyszínre mentem, percekig győzködtem, hogy nem tehetünk eleget a kérésnek, ráadásul szavazó polgár csak a választási joga gyakorlása idejére tartózkodhat a szavazó helyiségben, kértem, hogy távozzon. Időközben felvették az esetről a rendkívüli jegyzőkönyvet, a férfi szavazott és végül távozott – mondta a jegyző.

15.42 – Kovács Zoltán nyugodt lelkiismerettel szavazott

Jót tesz a demokráciának az országgyűlési választáson való magas részvételi arány – hangsúlyozta szavazata leadását követően Kovács Zoltán, Veszprém megye 4-es számú választókörzetének fideszes képviselőjelöltje. A cikket IDE kattintva olvashatja tovább >>

Fotó: Polgár Tibor

15.33 – Országos részvételi arány – 15 óra – 53, 64 százalék

Veszprém megyében a 15 órai adatok alapján eddig 154 397-en szavaztak, ezzel 54.6 % a részvételi arány összesen.

Megye

OEVK

Székhely

Választó polgárok száma

Szavazások megjelentek száma

A megjelentek aránya (%)

Veszprém

01

Veszprém

71 872

40 695

56.62 %

Veszprém

02

Balatonfüred

73 104

41 133

56.27 %

Veszprém

03

Tapolca

68 573

36 778

53.63 %

Veszprém

04

Pápa

69 248

35 791

51.69 %

15.14 – Állampolgári joguk, hogy szavazhatnak

Ajkán, a megkérdezettek közül mindenki azt mondta, hogy állampolgári joguk, hogy szavazhatnak, és ezzel a joggal élni akarnak.

Fotó: Rednágel Zsuzsanna / Napló
Fotó: Rednágel Zsuzsanna / Napló

14.55 – NVI: aki 7 órakor még sorban áll, leadhatja szavazatát

Az a választópolgár, aki este 7 órakor sorban áll a szavazókör előtt, még leadhatja szavazatát – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnap sajtótájékoztatón, a Nemzeti Választási Központban. Mint mondta, magas a választási részvétel, a 13 órás adatok szerint a választásra jogosultak több mint 42 százaléka már szavazott, emiatt nem csak az átjelentkezőket fogadó szavazókörökben van sorban állás.

Hozzátette: a XI. kerületben – ahol több mint 10 700 átjelentkező szavazó van – közel egy kilométeres a sor, annak ellenére, hogy a 38 tagú szavazatszámláló bizottság – a névjegyzék szétbontása után – három teremben végzi a szavaztatást. Hozzátette: az átjelentkezők 46 százaléka már leszavazott a XI. kerületben.

Megjegyezte: a választási irodák megpróbálják kezelni a helyzetet, például plusz asztalokkal, de a választópolgárok türelmét kérte.

Elmondta: aki este 7 órakor sorban áll, az leadhatja szavazatát. Mint mondta, 7 órakor – a szavazókörök zárásakor – a választási iroda egy munkatársa beáll a sor végére, és utánuk már senki nem állhat be a sorba, de a már sorban állók leadhatják voksaikat.

Fotó: Penovác Károly / Napló

Szólt arról is, hogy addig nem kezdik el a szavazókörökből érkező eredményadatok közlését, amíg valamennyi szavazókör be nem zár, az utolsó választópolgár is le nem adta a voksát.

Az NVI elnöke kitért arra is, hogy szombat 11 óráig léphettek vissza a jelöltek, utána a választási iroda munkatársainak kellett kihúzniuk a visszalépett jelölteket. Mivel 8 millió szavazólapon kellett jelölteket lehúzni, ezért előfordulhatott, hogy néhány esetben tévedtek, ezért arra kérte a választókat, ellenőrizzék a szavazólapokat, hogy a megfelelő jelöltek vannak-e kihúzva.

Pálffy Ilona szólt arról is, hogy 120 ezer levélszavazat érkezett már vissza az NVI-hez, a külképviseleteken ma még le lehet adni a levélszavazatokat. Arra a felvetésre, hogy többen nem kapták meg a szavazási levélcsomagjukat, azt mondta, a jogorvoslati határidők miatt csak március 17-én emelkedett jogerőre az országos lista, így csak akkor tudták a szavazólapokat kinyomtatni és postázni. Felhívta a figyelmet arra, hogy már négy évvel ezelőtt is javasolta, hogy öt nappal hosszabbítsák meg a kampányt és ne a szavazás előtti 32. nap, hanem a szavazást megelőző 37. nap legyen az országos listabejelentés utolsó időpontja. Erre a törvénymódosításra azonban nem került sor – jegyezte meg. (MTI)

14:45 – A reggeli „lengyel piac” a szavazás ellenére tömve volt

Veszprémben a választás előtt, után, alatt, mellett, helyett sokan mentek piacra. Még több mint 4 óra áll rendelkezésükre, hogy az urnához vonuljanak!

Fotó: Balogh Ákos / Napló
Fotó: Balogh Ákos / Napló

14:27 – Balatonalmádiban is javában tart még a szavazás

A Balatonalmádi Kéttannyelvű Gimnáziumban adják le éppen az ott lakók szavazataikat.

Fotó: Balogh Ákos / Napló
Fotó: Balogh Ákos / Napló
Fotó: Balogh Ákos / Napló

13.45 – Örvényesen és Aszófőn is szavazott már a település fele

Fotó: Sági Ági / Napló

A képen Örvényesi kutyák várják gazdáikat a szavazókör előtt. Sok a településen a nyaralótulajdonos, köztük olyanok, akik időben hazaindulnak, hogy még Pesten szavazhassanak.

Fotó: Sági Ági / Napló

A horgászok már túl vannak a szavazáson.

13.37 – Országos részvételi arány – 13 óra – 42,32 százalék

Veszprém megyében a 13 órai adatok alapján eddig 120 61 -en szavaztak, ezzel 42.64 % a részvételi arány összesen.

Megye

OEVK

Székhely

Választó polgárok száma

Szavazások megjelentek száma

A megjelentek aránya (%)

Veszprém

01

Veszprém

71 872

31 981

44.5 %

Veszprém

02

Balatonfüred

73 104

33 214

45.43 %

Veszprém

03

Tapolca

68 573

28 570

41.66 %

Veszprém

04

Pápa

69 248

26 846

38.77 %

13.18 – A kórházban is szavaztak

Fotó: Balogh Ákos / Napló

A várpalotai Németh Judit a veszprémi kórház szülészeti osztályán szavazott.

13.12 – A választáson való részvételre biztat a pápai első szavazó

A pápai Áldozó Soma tavaly töltötte be a 18. életévét, tehát a mostani az első alkalom, amikor részt vehet a választásokon, és elmondása szerint egy percig sem volt kérdéses számára, hogy élni szeretne-e a szavazati jogával. – Régóta követem a politikát és komoly érdeklődéssel figyeltem a 2018-as választási kampányt. Nagyon vártam már a mostani voksolást, mert ez az első, amin én is részt vehetek. Fontosnak tartom, hogy mindenki ne csak jogának, hanem kötelességének érezze azt, hogy kivegye a részét a közügyek gyakorlásából.

Áldozó Soma fontosnak tartja, hogy mindenki kivegye a részét a közügyek gyakorlásából Fotó: Polgár Tibor / Napló

Remélem, ma sokan járulnak az urnák elé, és sok korombeli kellő tájékozódás után, felelősségteljesen adja le szavazatát. Én így tettem, mert Magyarországon képzelem el a jövőmet és fontos nekem a hazám sorsa – fogalmazott a céltudatos fiatalember a Naplónak nyilatkozva.

 

12.30 – A tapolcai Wágner Zsigmond minden alkalommal elmegy szavazni

- Fontos, hogy éljek az állampolgári jogommal, mert csak így tudok beleszólni, hogy milyen lesz ország, a város jövője. Minden alkalommal a feleségemmel együtt megyünk választani, mindketten tudjuk, hogy a jövőnk a tét. Olyan országgyűlési képviselőt szeretnénk, aki tesz értünk – mondta Wágner Zsigmond.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/ Napló

12.20 – Jó az idő és jó a hangulat Nemesvámoson

Nemesvámoson vasárnap 11.40 -ig a választásra jogosult 1100 lakos körülbelül 40 százaléka adta le a szavazatát a Közösségi házban, ami időarányosan nagyon jónak számít. Az elmúlt szavazásokon nem volt ilyen – vélekedett Kéri Gábor a választási bizottság helyi elnöke, aki elmondta azt is, hogy jó az idő és jó hangulatban jönnek az emberek szavazni.

Takács Géza fontosnak tartotta, hogy eljöjjön szavazni, hiszen a jövőnkről van szó és mindenkit arra buzdított, hogy vegyen részt a választáson. Fotó: Molnár Sándor / Napló

 

12.18 – Porga Gyula polgármester is leadta szavazatát

A városvezető feleségével, Héthelyi Rékával, és gyermekeivel, Borókával, Hangával és Ábellel érkezett a szavazásra. Kiemelte, a választás tétje, hogy azon az úton marad-e az ország, amelyre az utóbbi években lépett, és ami hazánknak a gazdaság megerősödését és biztonságot hozott. Hozzátette, a kormány teljesítménynek köszönhetően az önkormányzatok és a családok jövője is tervezhetővé vált.

A cikk további részét itt olvashatja >>

Fotó: Penovác Károly / Napló

11.59 – Fenyvesi Zoltán az ajkai Patakparti óvodában adta le szavazatát

Fenyvesi Zoltán, a Veszprém megye 3-as számú választókörzetének fideszes képviselő-jelöltje délelőtt 11 óra 10 perckor adta le voksát feleségével és két fiával az ajkai Patakparti óvodában.

A képviselő jelölt, úgy gondolja, hogy az emberek komolyan veszik a mostani választást, és a választók tudják, hogy a gyermekeik jövőjéről döntenek ma. Bízik abban, hogy az ellene folyó lejárató kampányra csattanó választ adnak a választók Ajkán is.

A képen a Fenyvesi Zoltán, és családja Fotó: Rednágel Zsuzsanna/ Napló

A kampány során minden településre eljutottam, és pozitív véleményeket tapasztaltam, remélem, hogy a választókerületünkben is józan döntést hoznak az emberek -tette hozzá Fenyvesi Zoltán.

11.33 – Országos részvételi arány – 11 óra – 29,93 százalék

Megye

OEVK

Székhely

Választó polgárok száma

Szavazások megjelentek száma

A megjelentek aránya (%)

Veszprém

01

Veszprém

71 872

22 302

31.03 %

Veszprém

02

Balatonfüred

73 104

24 181

33.08 %

Veszprém

03

Tapolca

68 573

21 571

31.46 %

Veszprém

04

Pápa

69 248

20 070

28.98 %

Veszprém megyében tehát a 11 órai adatok alapján eddig 88 124 -an szavaztak, ezzel 31.16 % a részvételi arány összesen.

11.31 – Lehetővé teszik a szavazást a börtönben és a kórházban is

Ezért mozgó urnát visznek ki a mai napon a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézethez, és a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházhoz, tudtuk meg Matolcsy Istvántól, az egyes számú szavazókör szavazatszámláló bizottsága elnökétől.

10. 42 – Kárpáti Lajos Badacsonytomajon szavazott

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/napló

Az MSZP országgyűlési képviselő-jelöltje lakóhelyén, Badacsonytomaj Badacsonyörs városrészében szavazott délelőtt tíz órakor feleségével.

Kárpáti Lajos minden alkalommal elmegy szavazni, amióta csak jogosult rá. – Az emberek arcán a reményt látom ebben a szép, napsütéses időben. Rekord szintű a részvétel a szavazó helyiségekben, ez erőt ad. Amint az szintén, hogy sok idegen és ismerős kezet szorít velem. Változásra várok – mondta Kárpáti Lajos.

10. 20 – Sokan szavaznak Balatonalmádiban is

A tóparti városban nyolc szavazókörben adhatják le voksukat az állampolgárok. Az egyes számú szavazókörben, a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnáziumban reggeltől kora délelőttig folyamatosan érkeztek a választók: sokan családtagokkal, kisgyermekkel mentek szavazni. Balatonalmádiban a választópolgárok száma mintegy nyolcezer.

10.16 – Kontrát Károly részvételre buzdítja az embereket

Fotó: Sági Ági/napló

Veszprém megye 2-es számú Egyéni választókerületében 9 óráig 14, 85 százalékos volt a szavazási részvétel. A 45 településen 98 szavazókörben adhatják le voksaikat a választópolgárok. Balatonfüreden 9 óráig a 11359 választópolgárból 1510 jelent meg a szavazókörökben.

Kontrát Károly parlamenti államtitkár a térség országgyűlési képviselője fél tízkor adta le szavazatát Balatonfüred 5-ös számú szavazókörében. A cikk további részét itt olvashatja >>>>

10.00 – Először szavazott a hidegkúti Mile Bence

9 óráig 51-en adták le voksukat Hidegkúton a valamivel több, mint 360 szavazásra jogosult közül. Még a szavazás előtt kérdeztük a 20 esztendős Mile Bencét, aki első szavazóként izgatottan várta április 8-át.

- Legutóbb, 2016-ban azért nem szavazhattam, mert októberben volt a voksolás, én pedig november elején töltöttem be a 18. évemet – nyilatkozta Mile Bence.- Nagyon várom, ez egy új élmény lesz, nem csináltam még ilyet, csak a szüleimet láttam szavazni.

Szerinte nagyon fontos elmenni szavazni, mert akár egy ember szavazata is megváltoztathatja az ország sorsát, jövőjét. Azt is hangsúlyozta, hogy mindenki menjen voksolni és éljen jogával.

- A szavazás mellett természetesen tanulni fogok, hiszen egy szűk hónap és itt az érettségi – tette hozzá Bence.

9.50 – Nagyon sokan szavaznak Veszprém megyében, hosszabb várakozásra lehet számítani

Kilenc óráig a választásra jogosultak 14,23 százaléka, azaz 40 245 fő szavazott Veszprém megyében.

Kollégánktól megtudtuk, hogy a veszprémi Lovassy László Gimnáziumba érkezők körülbelül egy óra sorbaállásra számíthatnak.

9.45 – Ovádi Péter a családjával érkezett

Fotó: Penovác Károly/napló

Ovádi Péter, Veszprém megye 1-es számú választókörzetének fideszes képviselő-jelöltje reggel 9 órakor adta le voksát a veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskolában. A szavazásra feleségével, Véber Melindával és két kisfiával, a négy és fél éves Mátéval, valamint a két és fél éves Gergővel érkezett. Erről részletesebben itt olvashat >>>

Fotó: Penovác Károly/napló

9.30 – Tapolcán magas a részvételi arány

Tapolcán reggel kilenc óráig 2043-an mentek el szavazni, ez 16 százalékos arányt jelent – tudtuk meg Németh Mária Anita jegyzőtől. A választás reggelén nyugodt a város, de sokan vannak az utcákon, misére, választani igyekeznek.

9. 17 – Rig Lajos országgyűlési képviselő is szavazott

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Tapolcán Rig Lajos országgyűlési képviselő reggel kilenc órakor adta le szavazatát feleségével együtt a Széchenyi István Baptista Középiskolában.

Rig Lajos magas részvételi arányt, szavazási hajlandóságot remél a mai naptól. – Csak azt tudom mondani az eredményt illetően, amit 2015-ben is mondtam,csatába csak győztes gondolatokkal lehet menni. Úgy érzem, mindent megtettem az elmúlt három év alatt, innentől minden képviselő jelölt sorsa a választók kezében van – mondta Rig Lajos.

9.00Mikor érvényes a voksolás?

Nem érvényes az a szavazólap, amelyet a szavazatszámláló bizottság nem pecsétel le a választópolgár jelenlétében. Ide kattintva megtudhatja mire kell figyelni, hogy ne vesszen kárba a szavazata.>>>

8. 50 – Hogyan igényelhetek mozgóurnát?

Ha egészségügyi állapota, fogva tartása vagy fogyatékossága indokolja, akár online is igényelhet mozgóurnát. Szerencsére erre 15.00-ig van lehetősége, így nem maradt le semmiről! A részletekről, az igénylés szabályairól itt bővebben olvashat.

8. 40Nem tudja pontosan hol kell szavaznia?

8.15Ki szavazhat és milyen iratokkal igazolhatja magát?

7.55 – Sokan szavaztak már korán reggel

Napközbeni részvételi adatok 07:00 órakor Forrás: valasztas.hu

A vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson Veszprém megyében reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 2,43 százaléka, azaz 6863-an adták le szavazatukat.

7.05 – Veszprémben rendben megnyitottak a szavazókörök

- tájékoztatott Mohos Gábor veszprémi jegyző

Vidosa Ervin, aki szintén az elsők között szokott szavazni, ha éjjeli műszakos, ilyenkor végez a munkájával Fotó: Penovác Károly/napló

Vasárnap reggel hat órakor megkezdődött a voksolás Veszprém város 56 szavazókörében az országgyűlési képviselő-választáson.

id. Czaun János, aki – elmondta – rendszeresen az elsők között szokott érkezni. Kovács Tiborral, a szavazat számláló bizottság elnökével ellenőrzik az urnákat Fotró: Penovác Károly/napló

Így zajlik a szavazás

Mindenki a számára kijelölt szavazókörben adhatja le voksát, ennek címét a már korábban kiküldött választási értesítő tartalmazza. Csak az szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel. Minden szavazónak igazolnia kell személyazonosságát, valamint a lakcímét vagy személyi azonosítóját.

A parlamenti választásokon mindenkinek két szavazata van, egyet egyéni jelöltre, egyet pedig pártlistára adhat le. Érvényesen szavazni csak a szavazólapon szereplő jelöltre, listára lehet. A felsorolt jelöltek, listák közül csak egyet lehet választani, több választása esetén a szavazat érvénytelen lesz. Érvényesen szavazni a jelölt neve melletti, illetve a lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet. A szavazólapot a kitöltést követően borítékba kell helyezni és a borítékot a szavazóurnába dobni.

Ha valaki a szavazás napján nem tud megjelenni a lakóhelye szerinti szavazóhelyiségben, mert egészségi állapota, fogyatékossága vagy fogva tartása ebben megakadályozza, mozgóurnát kérhet. Mozgóurna még a szavazás napján is kérhető 15 óráig, a kérelmet be lehet nyújtani online vagy papíron a szavazatszámláló bizottsághoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában