ravaszdi

2017.10.17. 09:00

Egyre több a róka, de veszettség nincs

Az elmúlt 10 évben Veszprém megyében veszett állatot nem találtak. Gyakorlatilag 2000 óta hazánkban a vadállatok vakcinázása nagyon erősen visszaszorította a megbetegedések számát – mondta Leitold József megyei főállatorvos.

Molnár Sándor

Már meg sem lepődünk, ha látunk egy rókát Fotó: Pesthy Márton

A „rókaügyek” akkor kezdődtek a megyében, amikor 20-25 évvel ezelőtt Balatonfüreden a városban feltűntek a rókák. Abban az időben több újságcikk is megjelent arról, hogy mennyire zavaró a jelenlétük. Közben az állam elkezdte a veszettség elleni immunizálást a nyugati határszélen. Több évig szórták sávosan, repülőgépekről a beinjektált falatkákat, amit a ragadozók megettek. A veszettséget nemcsak a rókák, hanem más állatok is hordozhatják, mint a vadmacska, vagy a borz, sőt a kóbor kutyák és macskák is. Az akció olyan sikeres volt, hogy jó pár éve Veszprém megyében nincs is szórás, mert a veszettség teljesen kiszorult a megyéből – fogalmazott Baracskay Lajos, a Veszprém Megyei Vadászkamara titkára.

Már meg sem lepődünk, ha látunk egy rókát Fotó: Pesthy Márton

Elmondta még, hogy a vadgazdálkodók figyelik a rókákat. Minden rendellenesen viselkedő egyed állategészségügyi vizsgálata megtörténik, és az akció sikerességének köszönhetően, veszettségvírust hosszú évek óta nem mutattak ki a megyében, így ettől nem kell tartani. Viszont korábban a veszettség gyérítette a rókákat. Most, hogy ez nincsen, sokkal több a róka. – Anno egy-két róka látványa bosszantott bennünket, manapság már meg sem lepődünk, ha látunk egyet. Az autók rengeteg rókát ütnek el, ezt tapasztaljuk, és sok példány fordul elő lakott területeken is – vélekedik a vadászkamara titkára.

Baracskay Lajos

- Azt elfogadom, hogy aki rókát lát, az aggódik és tart tőle, mert az emberekbe beleivódott, hogy félnek a veszettségtől. A róka és a veszettség közé egyenlőségjelet tesznek, hiába nem fordult elő tíz éve a megyében. De ez nem is baj, mert inkább legyünk óvatosak. Azt tudni kell, ha egy veszett róka megfertőzi az embert és az nem kapja meg időben a védőoltásokat, akkor a veszettség a mai napig gyógyíthatatlan halálos betegség – emelte ki Baracskay Lajos.

A veszettségre valamennyi melegvérű állatfaj és az ember is fogékony. A második világháború után vezették be a kutyák kötelező veszettség elleni védőoltását, ami a háziállatok körében szüntette meg a betegség előfordulását, a vadállatok vakcinázása óta pedig nagyon jelentősen csökkent azok megbetegedése is, ezt már a megyei főállatorvos mondja el a témáról.

- Csalétkes vakcinázás a Dunától keletre lévő országrészen, és a déli országhatáron történik, mert ott a környező országok fertőzöttek veszettséggel. Nyugat-Európa, Ausztria és Csehország nem fertőzött, ezért ezeken a határrészeken nem vakcináznak és Veszprém megyében sem. A nem vakcinázott területeken csak az idegrendszeri tüneteket mutató, vagy veszettség szempontjából gyanús állatok mintázása történik – tájékoztat Leitold József, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztály vezetője.

Leitold József szerint is elszaporodtak a rókák Fotó: Molnár Sándor

Elmondja még, hogy idén szeptember végéig 11 állatfaj 59 egyedéről érkezett vissza vizsgálati eredmény. Vizsgáltak 32 rókát, 10 macskát, 6 kutyát, egy-egy denevért, borzot, juhot, gímszarvast, őzet és szarvasmarhát, valamint 3 vaddisznót és 2 mókust is. A főállatorvos kiemelte, rendkívül fontos a kutyák veszettség elleni kötelező védőoltása, ami az állattartó felelőssége és bármelyik állatorvossal elvégeztethető. Így az ember közelében lévő állatok védettek lesznek, nem fertőződhetnek meg a vírussal, és azt nem adják tovább más fajoknak. Hozzátette, tény, hogy a rókák felszaporodtak, mert az egyik természetes ellenségüket a vakcinázással megszüntettük, viszont ha nincs vírusbehozatal, akkor nem betegszenek meg veszettségben a rókák.

A kutyák veszettség elleni védőoltásával kapcsolatban Leitold József hangsúlyozta, hogy három hónapos kor fölött kötelező, ezt követően fél év múlva, majd utána évente kell beadatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában