45 év

2017.09.20. 10:37

Emlékszik még a vasútra? Nosztalgiatúrát szerveznek a természetjárók

„45 éve nincs már a Veszprém-Alsóörs vasútvonal” elnevezésű túraprogramot szerveznek a természetjárók , melyet a Jutas- Veszprém-Alsóörs egykori szárnyvonal (1909-1972) teljes megszüntetésének 45. évfordulója alkalmával hirdet meg a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség.

Jákói Bernadett

Az utolsó járat a megszűnés elött. A kép az újonnan megépült Lordok Háza negyedik emeletéről készült 1972-ben Fotó: dr. Nagy Jenő

Az emléktúra kifejezetten a Külső- Vasútállomástól a városon áthaladó és Veszprémből Meggyes-puszta –Balatonalmádi érintésével Káptalanfüredre érkező egykori, 60 éven át a 22 km-es vonalon közlekedő, 11/A jelzésű vasútvonalnak állít emléket.

Az utolsó járat a megszűnés előtt. A kép az újonnan megépült Lordok Háza negyedik emeletéről készült 1972-ben Fotó: dr. Nagy Jenő

A sétatúra alkalmával az első szakaszban Veszprém- Külsőtől a Veszprém-Belső állomáson át a mai Banzáj Büféig (napjainkban a volt Bakter Étterem, a vasút korábbi Ipartelepek nevű megállója) illetve második szakaszban a Banzáj Büfétől Káptalanfüredig lehet majd gyalogolni.

A megszűnés elött a veszprémi Ipartelepek megállóépülete 1972-ben
Ma a Banzáj Büfé, korábban a Bakter Vendéglő működött az épületben
(fotó: Veszprémi Helytörténeti Album )

 

A hely- és turisztikatörténeti rendezvényhez kapcsolódnak a közgyűjtemények, mint az Eötvös Károly Megyei Könyvtár. a Laczkó Dezső Múzeum, a balatonalmádi Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár mellett a Veszprém MÁV állomás vezetése is részt vesz. Az október 8.-án, vasárnapra szervezet emléktúrára minél több nosztalgiázó veszprémit, túrázót, természetbarátot, emlékezőt, sétálót várunk. Kuriózum lehetőségként, az idei program keretében a mai Vasútállomás épületétől induló résztvevők betekinthetnek majd a vasúti óvóhely titkaiba is. – tájékoztatott Mag Éva a rendezvényt éppen 10 éve szervező és felkaroló Veszprém Megyei természetbarát Szövetség elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában