jöhet a hóvihar

2017.11.17. 10:57

Felkészültek a télre: indul a hóügyelet!

A VKSZ Zrt. a korábbi évek gyakorlatának megfelelően téli hóügyeleti rendszert állít fel, és működtet a téli időjárási viszonyokban is zavartalan és balesetmentes városi közlekedés biztosítása érdekében.

Horváth Virág / VKSZ Zrt.

A hóügyeleti rendszer működtetése nemcsak a hó eltakarítását, hanem városszerte a síkosságmentesítés megszervezését is jelenti.

Szükség esetén az útfelületeket oldott sóval, a meredek mellékutakat és a járdákat pedig bazaltzúzalék kiszórásával teszik járhatóvá.

Fontos, hogy első körben mindig a főközlekedési utakat tisztítják meg, a buszútvonalakat, valamint a rendőrség, mentők és a tűzoltóság számára biztosítanak járhatóságot.

A második kategóriába tartoznak a meredek mellékutcák, itt az előzőkhöz hasonlóan hótolást és síkosságmentesítést is végeznek.

A harmadik kategóriába az egyéb mellékutcák tartoznak, ahová csak akkor mennek be, ha a hóréteg vastagsága már eléri az 5-8 centimétert.

Forgalomtól elzárt területeken és magánutakon nem végeznek síkosságmentesítést.

A magántulajdonú ingatlanok előtti járdák takarítása az ingatlantulajdonosok vagy az ingatlan üzemeltető feladata, ebben kérik az érintettek közreműködését.

Az ónos eső okozta csúszásveszélyre preventíven próbálnak felkészülni, azaz az előre kihelyezett szóró ládákból végzik a síkosságmentesítést és lakossági tájékoztatást is adnak ki a fokozott csúszásveszélyről.

Az október végéig kihelyezett ládák tartalmát a saját járműveik megtöltésére és a kézi erővel dolgozók munkájához használják fel – a lakosság számára ez az anyag nem felhasználható.

A munkát öt tolólappal és szóróadapterrel felszerelt gépjármű, hét tolólappal és szóradapterrel felszerelt, járdatakarító kis traktor segíti és öt géppel alvállalkozók is bekapcsolódnak a munkába. Rendkívüli esetekben akár 50 fő kézi erő is mozgósítható.

Az időjárás előrejelzésben az interneten közzétett radarképeket figyelik, melyek folyamatosan frissülnek, emellett a Vmeteo rendszeres hírlevélben tájékoztatja a VKSZ-t az aktuális és várható időjárási helyzetről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában