Magyar-Lengyel Barátság Napja

2018.02.18. 21:39

Veszprémbe érkezik a krakkói eFKa női szervezet

Március 20.-24 között a Magyar-Lengyel Barátság Napja alkalmából Veszprémbe érkezik a krakkói eFKa női szervezet, a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület tartalmas programokat állított össze a vendégek fogadására. Szervezési előkészületekről Máthé Évát a vendégfogadó veszprémi nőszervezet, a VENŐKE elnökét kérdeztük.

Jákói Bernadett

Fotó: VENŐKE

A veszprémi nőszervezetből 2011-ben három fő egy nagyon értékes, egy hetes történelmi, életrajzi nemzetközi műhelymunkában vett részt Krakkóban, az ottani nőszervezet, az eFKa vezetésével. A kapcsolat a két nőszervezet között az óta sem szakadt meg, és most a Magyar-Lengyel Barátság Napja keretében március 20-24 között az eFKa négy tagja Veszprémbe látogat a VENŐKE meghívására. Szeretnénk, hogy nem csak tagjaink, hanem a partner nőszervezetek is tapasztalatot gyűjthessenek vendégeinktől. A küldöttség részére változatos programokkal várjak az eFKa-t, így lesz egész napos, tanulmányút Veszprém vonzáskörzetében, amely során megismerkednek a vidékfejlesztésben szerepet vállaló nők azon feladatvállalásaikról, ahol, és amiben a nők a kezdeményezők, kivitelezők, példaadók. Március 22.-én, csütörtök délelőtt a Laczkó Dezső Múzeumban egy Szimpózium keretében  a részt vevő nőszervezetek mutatkoznak be,  a magyar  és lengyel nőmozgalmak  fontosabb vonásairól,  és aktuális kérdéseiről cserélnek eszmét. Aznap délután Workshop, melyben  az eFKa nőszervezet „Jump Over the Wall”  történelmi, életrajzi műhelymunka tapasztalatainak megosztásával a lengyel női választójog elnyerésének 1oo éves évfordulója kapcsán nyílik fórum.  A témához kapcsolódóan ugyancsak a múzeumban  a Látványkönyvtárban kap helyet „ A függetlenség asszonyai” című kiállítás, amely a lengyel nők szerepét vázolja fel a szabadság elnyerésében.

Fotó: VENŐKE

A kiállítást a budapesti Lengyel Intézet ajánlotta fel számunkra, készítője Lengyelország Történeti Múzeuma.  23.-án , délelőtt a veszprémi  Erzsébet ligeti  Sissy szobornál találkozva indul séta a királynék városában.  A nők szerepe Veszprém történetében elnevezésű mottóval, történelmi, irodalmi, művészeti értékek bemutatásával, amelyeket az itt élt, vagy ide kötődő nőknek köszönhetünk. -tájékoztatott az elnök asszony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában