profi magok, széles kínálat

2018.02.26. 14:30

Ötödik éve nagy siker a berhidai vetőmagbörze

Hobbikertészek és szakemberek is megtalálták a számításaikat a kétnapos vetőmagbörzén, melyet a Berhidai Kertbarát Kör tagjai szerveztek meg immár ötödik alkalommal.

Leitner Vera

Kétnapos vetőmagbörzét tartott hétvégén a Berhidai Kertbarát Kör a Berhidai Kultúrház és Könyvtárban. Az eseményre nemcsak a városból, hanem a környékről, így például Székesfehérvárról, Balatonalmádiból, Várpalotáról, Gárdonyból, Veszprémből is éreztek vendégek. Kellerné Szász Anikó, a Kertbarát Kör vezetője úgy véli, az idei szép látogatószámhoz az is hozzájárulhatott, hogy a vásárnak már szájról szájra terjed a híre, egymásnak is elmondják az emberek, hogy érdemes részt venni a rendezvényen. Az idei börze egyik különlegessége volt a csilipaprika vetőmag, melyet a kör tagjai tavaly rendeltek meg első alkalommal. Ebből különböző olajokat lehet készíteni, melyek azon túl, hogy csípősek, kimondottan ízletesek, sajátos trópusi aromával bírnak. – A habaneropaprikának van egy kellemes utóíze, ami a különböző olajokban érezhetően jelen van – mondta el Kellerné Szász Anikó, aki úgy véli, az, hogy az érdeklődők ezeket az olajokat is megkóstolhatták a vásáron, jó eszköze volt annak, hogy megismertessék az emberekkel, mi minden készülhet a paprikák terméséből. Mint mondja, kevesen tudják, hogy ezeket a paprikákat nemcsak csípős ételekbe használhatjuk hozzávalóként, hanem ezekből a különleges olajokból pizzára, kenyérre, bármire csepegtethetünk, hogy kiváló, ínyenc ízeket kapjunk eredményként.

Fotó: Pesthy Márton

A látogatók olyan profi vetőmagokkal is megismerkedhettek, melyeket a zöldségtermesztéssel nagyban foglalkozó szakemberek használnak. Ezek bőtermő, sokáig pulton tartható termést hoznak, így akinek ilyen ambíciói vannak, az is megtalálta a börzén a számításait.

 

A Kertbarát Kör tagjai előzetesen sokféle virág, zöldség, fűszernövény magjait gyűjtötték össze otthon, így gazdag, színes kínálattal találkozhattak a látogatók, akiket meleg teával, zsíros kenyérrel is megkínáltak a helyszínen. A közelgő palántázáshoz ugyancsak segítséget kívántak nyújtani a kertbarátok, ezért az érdeklődők kertész által kevert, steril palántaföldet is kaphattak a vásáron, de kertészetekből begyűjtött, már nem használt virágcserepeket ingyen is hazavihettek mindazok, aki átültetni, vagy cserépbe palántázni szerettek volna. A tavaly 45. születésnapját ünneplő Kertbarát Kör tagjai állandóan jelen voltak a két nap alatt, legalább tíz fő folyamatosan segítette tanácsaival, javaslataival, egy jó beszélgetéssel a megjelenteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában