A tanító emlékét őrzik a kisdiákok szavalatai

2018.04.13. 14:45

1946-ban készült fejszobrot lepleztek le a Masszi József szavalóversenyen

Huszonnyolcadik alkalommal rendezték meg a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola alsó tagozatában a Masszi József körzeti szavalóversenyt a Költészet Napján. A névadó fejszobrának leleplezésére is sor került a jeles nap alkalmából.

Kelemen Gábor 

Az iskola Csemete Kórusának műsora nyitotta meg a rendezvényt, bakonyi népdalokat adtak elő, majd Bácsiné Nyiri Éva, a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola igazgató-helyettese köszöntötte a vendégeket, a szavaló diákokat, s kísérőiket. Először is egy emlékkönyvet mutatott a közönségnek, amelyet 2010-ben, a Masszi József szavalóverseny húszéves évfordulóján nyitottak. Felolvasta belőle Hutvágner Tamásné, az általános iskola korábbi igazgató-helyettese, a szavalóverseny megálmodójának visszaemlékezését, amiből az is kiderült, hogy miért Masszi József nevét őrzi a szavalóverseny: „ő volt az elsős tanító bácsink, ő vezetett a mesék világába, ő tanított a betűvetésre, ő szerettette meg velem az olvasást és a verseket.”

Bácsiné Nyiri Éva mutatja az emlékkönyvet, melyben a szavalóversenyek pillanatait is megörökítették

A névadó fia egy édesapjáról saját maga által készített fejszobrot ajándékozott az iskolának, erről szóló levelét is tolmácsolták a közönség felé. A szobor érdekessége, hogy 1946-ban készült, s alkotója – aki akkor tizennégy-tizenöt éves lehetett – azóta féltve őrizte, míg nem a köz javára ajánlotta fel, hogy ezzel is méltó emléket állítsanak a tanítónak, aki az iskola igazgatója is volt egy időben. Az adományozó sajnos nem tudott eljönni az ünnepi alkalomra, ezért a fejszobrot Masszi József azonos nevű unokája, dr. Masszi József és Hutvágner Tamásné, a szavalóverseny elindítója leplezte le.

Dr. Masszi József és Hutvágner Tamásné leleplezi Masszi József fejszobrát az iskola emeleti aulájában

Az ifjúsági énekkar műsorával folytatódott az ünnepség Szélesné Futó Friderika felkészítésében, majd Palkovics Jánosné, a zsűri egyik tagja egy játékos verset mondott el, ezzel is meghozva a kedvet a diákságnak a szavaláshoz. A verses versengésre nyolc településről érkeztek diákok. A résztvevőket évfolyamonként értékelték, a helyezettek és a különdíjasok könyv- és oklevéljutalomban részesültek.

1 évfolyam: 1. Paró Blanka, 2. Csoknyai Bianka, 3. Járfás Balázs (mindhárman Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola). Különdíjas: Farkas Janka (Békefi Antal Általános Iskola, Bakonyszentkirály).

2 évfolyam: 1. Forsthopfer Zsófia (Vámbéry Ármin Általános Iskola, Csetény), 2. Szemmelveisz Dalma (Reguly, Zirc), 3. Raduka Lizett (Dudari Általános Iskola). Különdíjas: Komenda Kristóf (Dudari Általános Iskola).

3 évfolyam: 1. Pfisztner Loretta, 2. Pucsek Zoé (mindketten Reguly, Zirc), 3. Bors Máté (Vámbéry, Csetény). Különdíjas: Bolla Zsófia (Reguly, Zirc).

4 évfolyam: 1. Mohosi Réka (Villax Ferdinánd Általános Iskola, Olaszfalu), 2. Balta Martin, 3. Jakab Zalán (mindketten Reguly, Zirc). Különdíjas: Töreki Csenge Lili (Békefi, Bakonyszentkirály).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában