Helyi kultúra

2017.09.13. 06:30

Nemzetiségiek vidám találkozója Németbányán

Az alig százlelkes kis bakonyi falu németajkú lakossága egyre fogy, de az 1998 óta működő német nemzetiségi önkormányzat minden évben találkozóra hívja az elszármazottakat, az ittenieket és az új lakókat.

Kiss Albertné

Idén is zenés ébresztővel indult a nap, majd focival folytatódott. A kicsik kézműves-foglalkozással, népi játékokkal, pónilovaglással tölthették a délelőttöt. A délutáni folklórműsor előtt Ujvári Szilvia polgármester, a Németbányai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke megnyitóbeszédében hangsúlyozta a szülőföldhöz vonzó erős gyökerek erejét, majd az eddig elért eredményekről beszélt. Az ünnepet megtisztelte jelenlétével Pillerné Fódi Ilona, a Pápai Német Nemzetiség Önkormányzat elnöke, aki kétnyelvű köszöntője után tájékoztatást adott a megyei németségért végzett munkáról és az elmúlt év eseményeiről: a nemzetiségi iskolákban rendezett vers- és prózamondó versenyekről, az egyházi hitélet ápolásáról, a nemzetiségi táborokról, valamint az Ehrenpreis és Jugendpreis kitüntetések átadásáról. Végül arról is szólt, miként érhetné el a hazai németség azt, hogy a parlamentben ne csak szószólója, hanem képviselője is legyen.

A színes folklórprogram a jákói Nefelejcs Vegyeskar műsorával kezdődött. Takácsné Tompos Rita polgármester, a kórus vezetője német dalcsokrot állított össze hallgatóinak. A Mihályházi Asszonykórus magyar népdalokat énekelt. Az országszerte és külföldön is elismert Gannai Asszonykórus több évtizede vendége a németbányai nemzetiségi napoknak. A Pro Cultura Minoritatum Hungariae-díjjal is kitüntetett együttes ezúttal is óriási tapsot kapott. Ezután német nemzetiségi táncegyüttesek léptek a szabadtéri színpadra. Fellépett a Bakonyjákói Ifjúsági Tánccsoport Gyenes Tamás vezetésével, a Herendi Vergissmeinnicht Tánccsport Heiligné Hauck Veronika betanításában. Az Úrkúti Nemzetiségi Tánccsoport is nagy sikert aratott, a csak asszonyokból álló együttes vezetője Rankl Angéla. A műsort a Városlődi Pergő Rozmaring Táncegyüttes zárta. Lendületes polkákkal, valcerokkal varázsolták el a szépszámú közönséget. A méltán elismert együttest 23 éve Petres Ákos és Reiter Andrea vezeti.

Az estébe nyúló jó hangulatú találkozón a nemzetiségi önkormányzat németbányai specialitásokkal, „Deutschburgerrel”, vadpörkölttel és hangulatos sváb zenével várta vendégeit.

Kiss Albertné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában