Kompozíció

2017.09.12. 09:30

Egyedi technikával alkot Feledy Gyula Zoltán

Reflexió címmel nyílt kiállítás Feledy Gyula Zoltán monokróm alkotásaiból a Várgalériában.

Marton Attila

Géger Melinda, Feledy Gyula Zoltán és Hegyeshalmi László a kiállításon. A képekről harmónia sugárzik Fotó: Penovác Károly

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója, a kiállítás kurátora bevezetőjében elmondta, Feledy Gyula Zoltán - akinek nagybátyja Feledy Gyula Kossuth-díjas képzőművész - több évtizedes készülés és színelméleti kutatás után hatvanéves korában kezdett el festeni a kétezres évek közepén. A civilben állatorvosként és Kötcse polgármestereként dolgozó alkotónak a veszprémi a tizenharmadik egyéni kiállítása.

Géger Melinda művészettörténész, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum Művészettörténeti Szakágának vezetője megnyitójában elmondta, a képzőművész alkotásait pályája elején kalligrafikus elemeket felvonultató képi nyelv jellemezte. Bár idővel monokróm képeket kezdett készíteni, amelyeken egy szín alkotja a kompozíciót, a főbb stílusjegyei megmaradtak. Mindkét korszakában strukturáltak az alkotásai a függőleges és vízszintes irányok kijelölésével. Hangsúlyozta, a képekről a végtelenség érzésére asszociálhatnak a befogadók, a művek harmóniát és nyugalmat sugároznak.

Géger Melinda, Feledy Gyula Zoltán és Hegyeshalmi László a kiállításon. A képekről harmónia sugárzik Fotó: Penovác Károly

A művészettörténész elmondta, látszólag egyformák az alkotások, azonban a színek intenzitásában, a felületek kezelésében - matt vagy fényes - és a létrehozás módjában különböznek egymástól. A szakember arról is beszélt, Feledy Gyula Zoltán egyedi technikát kísérletezett ki a monokróm képek készítéséhez: öntéssel, merítéssel vagy folyatással hozza létre alkotásait, a vászonra négy-öt színréteget visz fel egymás fölé.

A megnyitón közreműködött Dés László dzsessz-zenész. A tárlat november ötödikéig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában