vitéz katonák

2017.10.01. 10:30

Megelevenedtek a Balaton-felvidék középkori várai

A Balaton-felvidéki várakról tartott előadást az alsóörsi Eötvös Károly Művelődési Ház nagytermében Hangodi László, a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum történész-főmuzeológusa.

Szendi Péter

Hangodi László történész beszélt Csobánc, Szigliget, Tapolca és Hegyesd várának történetéről, az ezeket őrző, védő katonák életéről. A háttérben Csobánc vára Fotó: Szendi Péter

A rendezvényt az Alsóörsi Nyugdíjas Polgári Egyesület szervezte. Hangodi László a katonai jellegű építkezések Balaton-felvidéki emlékeiről két nagy csoportra bontotta a kérdéskört. Legelőször a történelem előtti várakról és erődítésekről beszélt, képekkel illusztrálva. Itt nem másról volt szó, mint a Balaton északi partvidéke mentén ismert és fennmaradt, régészetileg is dokumentált, késő bronzkori és a kora vaskori földvárakról.

Hangodi László történész beszélt Csobánc, Szigliget, Tapolca és Hegyesd várának történetéről, az ezeket őrző, védő katonák életéről. A háttérben Csobánc vára Fotó: Szendi Péter

Ezt követte a középkorban épült és a török kori végvári harcok idején korszerűsödött kőépítésű váraknak az értékleltára. Beszélt Csobánc, Szigliget, Tapolca és Hegyesd várának történetéről, az ezeket őrző, védő katonák életéről. Hangodi László szerint a Balaton-felvidéki végvári katonák, várkapitányok között egyaránt volt példátlanul bátor, vagy ahogy fogalmazott, szinte eszetlennek tűnő vitéz katona, egyszerű ember, de hétpróbás gazember is.

Előadása során nemcsak csupasz, komor és omladozó falakat láthattunk a képeken, hanem az erődítmények élet-re is keltek, hiszen a várak régészeti feltárásai során készített fotók éppúgy szerepeltek a vetített anyagokban, mint amikor előkerült egy-egy fegyvermaradvány, használati eszköz vagy egy angyalfejjel díszített, zöld mázas kályhacsempedarab.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában