Szent Márton a példa

2017.11.14. 18:58

Badacsonyi borlovagavatás: az odafigyelés a legfontosabb, amit tehetünk

Akik ilyenkor itt vannak, nemcsak a bort és a libát éltetik, hanem minden egyéb ehhez kapcsolódó vallási áhítatot is átélnek, jelenlétükkel erősítve azt a keresztény és nemzeti kultúrkört, amely megtartott minket, és ma is körbelengi a vidéket.

Tóth B. Zsuzsa

A Márton-napi újborünnepen Ughy Jenőnét és Bencze Norbertet avatták borlovaggá Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Erről beszélt köszöntőjében Dobó Zoltán polgármester a Badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrend borlovagavatásán, a Márton-napi újborünnepen.

A Márton-napi újborünnepen Ughy Jenőnét és Bencze Norbertet avatták borlovaggá Fotó: Tóth B. Zsuzsa

– Ezek a jeles napok mindig alkalmat adnak arra, hogy végiggondoljuk az elmúlt évet, levonjuk a tanulságokat, de arra is, hogy megerősítsük a barátságokat, megosszuk egymással az örömöket, bánatokat. Talán az odafigyelés hiányzik leginkább ma, bízunk benne, hogy az asztal körül ülők megosztják egymással élményeiket, viszonzást nyer az őszinteségük, szeretetük – mondta a polgármester, és arra kért minden jelenlevőt, hogy amint Szent Márton a köpenyéből adott, ők a figyelmüket osszák meg egymással. A Márton-napi újborünnepet ezúttal is a Tamási Áron Művelődési Központ fogadta be, a hagyományos rendezvényen az egyházak képviselői, Csernai Balázs és Szakács Péter atya, továbbá Molnár Csaba Bertalan református lelkész egyházi szolgálatát követően avatták a jelölteket. Miután Ughy Jenőné nyugalmazott jegyző és Bencze Norbert gazdasági ügyvezető kiállta a próbát a badacsonyi kéknyelű felismerésével, ki is érdemelték, hogy a borrend tagjainak számát gyarapítsák a jövőben. Fogadalmukban a badacsonyi bor fogyasztására, népszerűsítésére tettek ígéretet.

Az esemény újborok kóstolásával és libavacsorával folytatódott a hagyományok szerint. Libamájas, tepertős máj- krém, libacomb meggyes, párolt lila káposztával, libazsíros, hagymás tört burgonya, tökös-mákos palacsinta várt a vendégekre a házigazda, Mezőssy Zoltán jóvoltából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában