Koncertszínházra készülnek

2017.11.09. 22:10

Egyed Brigittával közös produkciót állít színpadra a Magidom

Életközeli élmény címmel koncertszínházi produkcióra készül a Magidom zenekar december 1-jén a budapesti Duna Palotában.

Leitner Vera

Az Életközeli élményben Egyed Brigitta lép színpadra a zenekarral Fotó: Penovác Károly

A különleges műfajról, Egyed Brigitta színésznőnek az előadásban betöltött szerepéről és a Magidom terveiről Benyhe Róbert énekes-gitárossal beszélgettünk.

– Ez egy nagyon nagy kihívás, még jelenleg is izgulunk, hogy fog sikerülni, de szerintem csak az viszi előre a zenekart, ha mindig vannak új célok, melyek kimozdítanak minket a komfortzónánkból – véli Benyhe Róbert, a Magidom zenekar dalszerző énekes-gitárosa, akit arról kérdeztünk, miként lesz egy felajánlott koncertlehetőségből koncertszínház.

Az Életközeli élményben Egyed Brigitta lép színpadra a zenekarral Fotó: Penovác Károly

– Szerettünk volna kihozni valami egyedit ebből a fellépésből, mivel klasszikus értelemben vett koncertekkel, akusztikus estekkel rengeteg helyen találkozhat a közönség. A koncertszínház keretében a dalok mentén egy történeti szálat szeretnénk elmesélni a közönségnek. Úgy gondoltuk, nagyon feldobná ezt az ötletet, ha lenne valaki, egy új szereplő rajtunk kívül a színpadon, aki segít a dalok közti szünetekben és olykor az egyes dalok alatt színházi elemekkel összefogni ezt a történetet. Ezt a szerepet egy profi művészre szerettük volna bízni – meséli Benyhe Róbert, akik épp az alapkoncepció elgondolása idején akadtak rá a veszprémi Pannon Várszínházban is játszó színésznőre.

– Egyed Brigittát a bátyám, Benyhe Bernát ajánlotta, aki az Életközeli élmény művészeti, színházi vonalának kialakításában segít nekünk. Ő a Művészetek Palotájában látta Brigit a Meztelen bohóc című előadásban, ami teljesen lenyűgözte.

Mikor megtudtuk, hogy Brigi konkrétan bohócként szerepelt a darabban, az nagy hatással volt az általunk elképzelt produkcióban megjelenő művész fellépésére is. Csak egy megközelítőleges elképzelésünk volt arról, hogy milyen típusú színészt szeretnénk bevonni az Élet-közeli élménybe, ám mikor megtudtuk, hogy Egyed Brigi ennyire univerzális karakter, a későbbiekben már nagyban építettünk a sokoldalúságára, személyiségére.

A Magidom énekes-gitárosa úgy véli, az Életközeli élmény különös műfajából fakadóan a koncert és a színház világa között egyensúlyoz, ám alapvetően egy teljes értékű koncertről beszélhetünk.

– Körülbelül 19 dalt játszunk majd, viszont ezek a színpadon megjelenő színészi játék segítségével teljesen más fénytörésbe kerülnek. Nemcsak a dalok közti szünetekben, de bizonyos dalok alatt is zajlik majd színházi cselekmény, melynek segítségével nyer majd értelmet például az is, miért az adott sorrendben követik egymást a számok. Valóban a színház és a zene egyensúlyára törekszünk, egyik sem fogja uralni a másikat. Az eddigi, lassan hétéves pályafutásunk szerzeményei lesznek terítéken, ezek közt hallható lesz mindenféle Magidom-szám, de olyan is, mely még a Magidom előtt született, s elhangzik két teljesen új dal is.

Az Életközeli élmény Benyhe Róbert elmondása alapján azok számára is érdekes lesz, akik ismerik a Magidom zenéjét, de azok számára is, akik semmit nem tudnak az együttesről.

– Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy milyen lesz a produkció fogadtatása, de ha sikeresnek érezzük és ilyen visszajelzéseket is kapunk, akkor nagyon szívesen folytatnánk ezt Brigivel, bizonyos időközönként bemutatva a produkciót. Szeretnénk egy ilyen, színháziasabb vonallal is foglalkozni, akár hosszú távon is, s ezeket az előadásokot több budapesti, vidéki helyszínre is örömmel elvinnénk, így nemcsak zenei klubokban tudnánk megmutatkozni, de a számunkra új, színházi környezetben is, ahol van erre fogadókészség. Itt, az Életközeli élmény esetén most kialakult egy koncepció, mely azonban idővel könnyen lehet, hogy csiszolódik, alakul majd, de éppen ezért, mert egy ennyire univerzális karakter áll velünk színpadra, a produkció folyamatosan változhat.

Benyhe Róbert a koncertszínházi műfajról elmondta, valódi nagyszabású produkcióra számíthat a közönség.

– Ilyet főleg befutott zenekarok szoktak csinálni. Ezért érdekes ez a vállalkozás számunkra is, mert mi egy alternatív zenekar vagyunk, nem mi folyunk a csapból is, de most elindítottunk egy olyan dolgot, amit tényleg csak a nagy sztárok szoktak csinálni, s ami zeneileg is egészen más lesz, mint a tőlünk megszokott. Egyrészt a hangvétel főleg akusztikus lesz, de a torzított gitár sem elképzelhetetlen majd, viszont, ami további különlegesség, hogy vendégzenészek is lesznek a színpadon, vonós- és fúvós- szekció szólal majd meg mögöttünk néhány dalban, már-már szimfonikus hangvételt kölcsönözve a Magidomnak. Szerettük volna a közönséget is minél jobban bevonni, s úgy gondolom, Brigi ebben is nagy segítségünkre lesz. Az a határvonal, hogy az emberek a nézőtéren ülnek, mi pedig a színpadon játszunk, a színházban különösen erős, de a produkció címéből fakadóan a cél, hogy mégis valami életközeli élményt tudjunk átadni, és a nézők ne maradjanak tőlünk olyan távol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában