Spirituális utazás készül

2017.11.25. 09:00

A Kowalsky meg a Vega próbálja feldolgozni, mibe is csöppent bele

Az estek során azon dolgozom, hogy a nézők és a színpad közti jégfal megtörjön – hangsúlyozta Balázs Gyula, ismertebb nevén Kowalsky, a Kowalsky meg a Vega énekes-dalszerző frontembere, aki veszprémi koncertjén is bebizonyította, hogy a közvetlenség valóban képes lebontani a falakat, melyeket a mindennapokban húzunk magunk köré.

Leitner Vera

A nyolcállomásos Esszencia turné részeként Veszprémbe is ellátogatott a zenekar november közepén Fotó: Pesthy Márton

Fergeteges jubileumi produkcióra készül 2018. február 17-én a Papp László Budapest Sportarénában a Kowalsky meg a Vega zenekar. Az együttes tizenöt évet és kilenc albumot gyúr össze a nagyszabású koncertre, melynek előzményeként az Esszencia nevű miniturnéval járták az országot, s november 15-én Veszprémbe is ellátogattak, ahol egy egyedi hangvételű, akusztikus-beszélgetős koncerttel örvendeztették meg a közönséget. A különleges fellépést megelőzően a zenekar énekes-dalszerző frontemberével, Kowalskyval (Balázs Gyula) beszélgettünk.

A nyolcállomásos Esszencia turné részeként Veszprémbe is ellátogatott a zenekar november közepén Fotó: Pesthy Márton

- Jelenleg a Papp László Budapest Sportarénára történő felkészülés zajlik. Ezeken az akusztikus és beszélgetős esteken vendégeink is vannak, itt, Veszprémben ketten is. Szebényi Dániel zongorán, Dely Domokos ütős hangszereken kísér minket, valamint mindketten vokáloznak. Az Esszencia miniturné koncertjei során egy visszafogottabb, csendesebb, finomabb hangszerelésű eseménynek lehetünk a részesei. Csupán nyolc dal csendül fel, illetve vannak olyan elemei a koncertnek, ahol interaktív beszélgetéssé válik az esemény – emelte ki az énekes, aki hangsúlyozta, célja, hogy feloldja a nézők és a zenészek közti, sokszor áthatolhatatlan falat, így a veszprémi koncerten is törekedett rá, hogy minél többször tartózkodjon a közönség közvetlen közelében.

- Ahogy haladunk, sokkal rutinosabbak leszünk abban, hogyan lehet megnyitni a közönséget. S ez lényeges, mert nagyon jó beszélgetések születnek így, melyek fontos témákat érintenek. A turnénak azért Esszencia a neve, mert a Kowalsky meg a Vega-szövegek üzenetének átfogó tartalmáról, esszenciájáról beszélgetünk az estek során, ezekről van szó, s arról, hogy nem annyira felszínesek azok az üzenetek, amelyeket át szeretnénk adni, mint amilyen egyszerűen hangzanak azok dalszövegként – mutat rá Kowalsky, aki hozzáteszi, gyakran érkeznek visszajelzések, épp a dalszövegeket illetően a rajongóktól.

- Hetente kapunk leveleket, inkább az a kérdés, mennyit. Rengeteg érkezik. A szövegeink olyan dolgokról szólnak, melyek benne vannak az emberekben, s ezek a témák sok embert foglalkoztatnak, de sokszor nem ásnak ezek mélyére – véli az énekes, aki hozzáteszi, meglepően, sőt, sajnálatosan sok levelet kapnak, ami számukra persze örömhír, másrészt viszont szomorú, hogy ennyi ember fogalmazza meg feléjük, hogy az életét mentették meg bizonyos dalok egy súlyosabb, nehéz időszakban, vagy akár betegségben.

- Egyelőre mi is próbáljuk felfogni, értelmezni, hogy mibe is csöppentünk. Annak idején, amikor indultunk, már tudtuk, hogy fontos témákat szeretnénk feldolgozni, de ahogy sokszor elmondtuk, ezek a szövegek azért is íródnak, hogy amikor a munkánkat végezzük, fejben tartsuk, saját magunk számára is, hogy mik az igazán fontos kérdések, s ezekhez, saját lényünkhöz, környezetünkhöz hogyan érdemes hozzáállni. Hogy ez idáig fejlődött, s a szövegek ilyen hatásúak, ez egyelőre minket is meglep, sőt meghat, de a helyén kell tudnunk kezelni ebben a saját szerepünket – meséli a front-ember, akitől megtudjuk, a Kowalsky meg a Vega a hazai könnyűzenei élet felfrissítésének támogatásában is szerepet vállalt a Cseh Tamás Program révén. Az elmúlt három évben a Fangler’s, a Jazztelen és az Éva Presszó zenekarnak nyílt lehetősége bemutatkozni Kowalskyék koncertjei előtt előzenekarként, ám a frontembertől megtudtuk, az idei, negyedik évadra is adtak be feltörekvő előzenekar fogadására kiírt pályázatot, melynek jelenleg várják az elbírálását.

- Elsősorban ez azoknak a zenekaroknak fontos, amelyeket még nem ismer annyira a közönség, és szeretnének eljutni az emberekhez, de hosszú távon mindannyiunk érdeke, hiszen elengedhetetlen az újak támogatása ahhoz, hogy ne csak egyszerűen fenntartsuk a könnyűzenei nívót és a szakmát, hanem ez képes legyen folyamatosan fejlődni is. Ez a program éppen ezért nagyon jó, a jövőt alapozza meg.

Az énekes a február 17-i koncertről elmondta, a közönség számíthat ugyan apróbb változásokra a zenekar hangszerelését illetően, ám nem ez lesz a jubileumi fellépés legfontosabb eleme.

- Vokalistákkal fogunk kibővülni, valamint Szebényi Dániel nemcsak most, de majd a februári arénakoncert alkalmával is jön velünk, sőt, utána is marad, mert egyre több dalunk épül zongorahangszerelésre. S ha minden tervünk sikerül, akkor ez nem csak egy nagy, könnyűzenei koncert lesz, hanem egy spirituális utazás is, melynek lehetnek olyan részei, melyek egészen különleges élményeket nyújthatnak a közönségnek. Reméljük, hogy ez sikerrel jár, s mindez létrejöhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában