701-es csoport

2017.11.05. 14:35

Lebilincselő koncert Cseh Tamás emlékére

A 701-es csoport nevű zenekar immár harmincöt éve örökíti tovább sikerrel Cseh Tamás szenzitív előadásmódját, szövegcentrikus stílusát.

Laskovics Márió

A 701-es csoport fellépése nagy sikert aratott. Balról: Illés Csaba, Kemenczki Gábor, Csigi Zsolt, Marton Bence, Kovács Attila, Lődi Bence

A 701-es csoport adott lebilincselő koncertet Cseh Tamás emlékére szombat este a pápai Edvy Malom Fogadóban.

A 701-es csoport fellépése nagy sikert aratott. Balról: Illés Csaba, Kemenczki Gábor, Csigi Zsolt, Marton Bence, Kovács Attila, Lődi Bence

A pápai együttest harmincöt éve jogászhallgatók, főiskolások alapították az Eötvös Loránd Tudományegyetem kollégiumának 701-es szobájában, innen a név. Tíz év közös, főként fővárosi zenélés után egy hosszabb, tizenöt éves szünet következett. Az eredeti tagok közül ketten – Csigi Zsolt (ének, gitár) és Kovács Attila (ütős hangszerek, furulya) – ma is jogászként dolgoznak. Illés Csaba (szintetizátor, hegedű, brácsa, gitár) pedig a pápai zeneiskolában gitártanár. Az ő egykori növendékeivel, Kemenczki Gáborral (gitár, ukulele) és Marton Bencével (basszusgitár), majd később Lődi Bencével (ütős hangszerek) egészült hatszemélyessé a formáció.

A koncert felemelő pillanatai voltak, mikor egy-két dalt mester és tanítványai adtak elő

- Szeretnénk, ha a Cseh Tamás nevével fémjelzett műfaj tovább élne! Akusztikus hangszerekkel, polifóniával, sok vokállal dolgozunk. Ami a legfontosabb, a szövegek tartalmi töltöttsége, tehát szövegcentrikus a zenénk – mesélte el a zenekar történetét a Naplónak nyilatkozva Illés Csaba.

Volt ilyen négyes felállás is

A fiatalabb generáció egyik tagja, Marton Bence elmondta, jelenleg a Kőbányai Zenei Stúdióban tanul harmadik éve, mellette öt különböző formációban zenél. Terve, hogy a tanári modul elvégzése után egy országos ismertségű zenekarban játszhasson.

- Eleinte fura volt a hajdani tanárommal együtt játszani, de hamar összeszoktunk, s már fél szavakból értjük egymást. Sokat köszönhetek neki, hogy instrukcióival, impulzusokkal látott el, s elindított a pályán – fűzte hozzá az ifjú tehetség.

Szépszámú érdeklődő gyűlt össze az Edvy Malom Fogadó rendezvénysátrában tartott, nem mindennapi zenei csemegére

Így találkozott múlt, jelen és jövő a nem mindennapi együttes szombati koncertjén is, amelyen pár dalt ragadtak ki a 2009-ben elhunyt énekes-, zeneszerző-, előadóművész-legenda életművéből, a többi az ő ihletése által íródott saját szerzemény volt. A társadalom, s benne az egyre elmagányosodó egyén valós problémáit, élethelyzeteit megvilágító repertoárban remekül szólaltak meg olyan ikonikussá vált Cseh Tamás-dalok, mint például az Apa kalapja, a Fehér babák, vagy a Ten years after. A pápai kulturális életben egyértelműen igazi csemegét fogadhatott magába az Edvy Malom Fogadó ingyenes rendezvényére ellátogatott műértő közönség, mely velem együtt kívánja, a 701-es csoportnak tíz év múlva még több dala legyen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában