csupa érdekes név

2017.11.15. 11:15

A legkülönlegesebb nevű Veszprém megyei települések

Országunk sok különleges, érdekes, furcsa vagy akár pajzán nevű településsel rendelkezik. Ott van rögtön a Pest megyei bugyi vagy a Vasban található Pornóapáti. Veszprém megyében is szép számmal jelen vannak a különleges helységnevek.

Gulyás Regina Olimpia

A településekről információért a Wikipédia azonos nevű oldalaihoz fordultunk.

Érdekes, hogy Zala megye sejlik fel a település nevében. Amennyiben megnézzük hol fekszik, ez nem is olyan meglepő hisz megyénk egyik legkeletibb faluja. 1351-ben említette először oklevél Nauylad néven, mint a Nyavalád család birtokát. Első ismert birtokosa Nyavalyádi Henrik fia, Jakab volt.

Hajmáskér történelme nagyon régi időkre nyúlik vissza. Területén a középkor óta magyar népcsoportok laknak; első ismert okleveles említése 1343-ból származik, amikor Keer formában jegyezték fel a nevét. 1424-ből Hadmasker, 1702-ből Haymaskér formában ismert a település neve. A falunév előtagja a hagyma szó nyelvjárási alakját, utótagja pedig a Kér törzsnevet őrzi, ez egyben arra is utal, hogy kora középkori lakói ezen honfoglaló törzshöz tartoztak. – írja a Wikipédia.

Mintha nem is Magyarországon járnánk, amikor meghalljuk a település nevét. Nem hiába, hiszen egészen valószínű, hogy szláv eredetű a szó. A név eredetére vonatkozóan két vélemény ismeretes (mindkettő szláv eredetre utal). Az egyik szerint személynévből ered, míg as másik a töltés, gát, zsilip, cataracta jelentésű chleba szóból.

A település neve szintén egy másik népcsoporttól származik. „Bödöge a szláv Budigaj személynévből származik. Feltételezések szerint a honfoglalók szláv népeket találtak a környéken, akik később beolvadtak a magyarságba.”

A település első írásos említése a 13. század közepéről való. A középkorban a Béby és a velük rokon gróf Cseszneky családbirtoka volt. A török pusztítás következtében csaknem két évszázadig évig üres faluhelyet 1741-től német telepesek népesítették be.- írja az információs oldal. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában