az én gáblim

2017.11.17. 08:30

Művelt villásreggeli két étkezés között, nem csak gasztroirodalmároknak

Idén is várja a Hamvas Béla Asztaltársaság a magyar irodalom és gasztronómia szerelmeseit Balatonfüredre, a Borcsa étterembe november 19-én, vasárnap délelőtt 11 órára.

Sági Ági

Vinkó József idén is megidézi majd a XX. század első évtizedeinek világát Mikszáth Kálmán, Krúdy Gyula, Hamvas Béla és a kor több más híres írójának segítségével Archív fotó: Penovác Károly

Vasárnap délelőtt Az én déli söröm… az én poharam… az én gáblim címmel a magyar gyomorirodalom kerül terítékre Krúdytól Hamvasig. A Gábli, vagyis gábelfrühstück, másként a „kisreggeli” fővédnöke idén is Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője. Ő lesz a rendezvény házigazdája is, és megidézi majd a XX. század első évtizedeinek világát, Mikszáth Kálmán, Krúdy Gyula, Hamvas Béla és a kor több más híres írójának segítségével. Az irodalmi szemelvényeket Baranyi Péter és Tóth Loon színművész, a Kossuth rádió Szellem a fazékból című gasztronómiai magazinjának állandó szereplői tolmácsolják. A villásreggeli étvágygerjesztő dallamait Pingiczer Szilárd zongorista szervírozza. A menüsort Varjú Viktor, a Bock bisztró és a Vendéglő a KisBíróhoz séfje alkotja meg.

Vinkó József idén is megidézi majd a XX. század első évtizedeinek világát Mikszáth Kálmán, Krúdy Gyula, Hamvas Béla és a kor több más híres írójának segítségével Archív fotó: Penovác Károly

A gábli menüje idén szajmókával, kocsis salátával és lágy tojással kezdődik. Lesz még tárkonyos vadgombaleves csángó stílusban és quot. Ezután következik a sörben párolt marhalábszár bécsi pereccel, majd szalalkális málnás házi krémes zárja a délelőttöt.Vasárnap délelőtt Az én déli söröm… az én poharam… az én gáblim címmel a magyar gyomorirodalom kerül terítékre Krúdytól Hamvasig. A Gábli, vagyis gábelfrühstück, másként a „kisreggeli” fővédnöke idén is Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője. Ő lesz a rendezvény házigazdája is, és megidézi majd a XX. század első évtizedeinek világát, Mikszáth Kálmán, Krúdy Gyula, Hamvas Béla és a kor több más híres írójának segítségével. Az irodalmi szemelvényeket Baranyi Péter és Tóth Loon színművész, a Kossuth rádió Szellem a fazékból című gasztronómiai magazinjának állandó szereplői tolmácsolják. A villásreggeli étvágygerjesztő dallamait Pingiczer Szilárd zongorista szervírozza. A menüsort Varjú Viktor, a Bock bisztró és a Vendéglő a KisBíróhoz séfje alkotja meg. A gábli menüje idén szajmókával, kocsis salátával és lágy tojással kezdődik. Lesz még tárkonyos vadgombaleves csángó stílusban és quot. Ezután következik a sörben párolt marhalábszár bécsi pereccel, majd szalalkális málnás házi krémes zárja a délelőttöt.A Gábli definíciója magától Krúdy Gyulától származik. A gábli sajátos étkezés a reggeli és az ebéd között. Egy fél pohár sörrel kezdődik, ami után már bátran lehet a vendéglői étlapról rendelni.

Balatonfüreden már hagyomány az irodalmi villásreggeli, amelyet minden évben novemberben rendeznek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában