fényképek és dalok

2017.12.12. 11:20

Látványos Christkindl-kiállítással őrzik a hagyományokat Vöröstón

Mivel hatalmas fényképanyag gyűlt össze és nagy munkát fektettek a gyűjtésbe, ezért úgy döntöttek, hogy közösen kiadják Christ-Kindl a Bakonyban címmel a kiállítás dokumentációját.

Molnár Sándor

Christkindl-kiállítás nyílt a településen, amelynek anyagát hét falu: Kislőd, Városlőd, Úrkút, Herend, Márkó, Bánd és Magyarpolány adta össze. Az említett településeken élők a szabadidejüket feláldozva hozták el a ruhákat, a babákat és rendezték be a kiállítást. Rákos Margit, Vöröstó polgármestere köszönte azok közreműködését, akik segítettek a látványos bemutató létrehozásában. Szólt arról is, hogy a helyi önkormányzat és a német nemzetiségi önkormányzat mindig nagy összhangban dolgozott a faluban, és odafigyelnek a sváb hagyományok ápolására.

Heilig Ferenc, a Veszprém Megyei Német Önkormányzat elnöke elmondta, hogy az Úrkúti Német Önkormányzat kezdeményezésére 2009-ben indult a kiállítássorozat, amelyben a hét falu együttműködve, újra összegyűjtötte azokat a hagyományokat, amelyek még fellelhetőek voltak a Christkindl és az advent kapcsán. A kiállítás főleg a viseletekre vonatkozik, de a gyűjtés a misztériumjátékra és annak felelevenítésére is szolgált. Miután a gyűjtemény mind a hét faluban bemutatkozott, 2016-ban Budapesten, a Magyarországi Németek Központi Egyesületénél is nagy sikert aratott. Mivel hatalmas fényképanyag gyűlt össze és nagy munkát fektettek a gyűjtésbe az önkormányzatok, ezért úgy döntöttek, hogy közösen kiadják Christ-Kindl a Bakonyban címmel a kiállítás dokumentációját és hozzá egy CD-t is a Christkindl-énekekkel.

– A mostanra elkészült kiadvány az említett hét faluban eljut az általános iskolákba, az óvodákhoz, az egyesületekhez, és bízom benne, hogy megmarad, és így talán át tudjuk örökíteni az írott forma és a hangzó anyag segítségével a gyerekeinkre és az unokáinkra – fogalmazott az elnök.

A kiállítást a vöröstóiak már régóta szerették volna látni és bemutatni a faluban. Heilig Ferenc bízik benne, hogy ez ösztönző lehet a megye német településeinek. Az már biztos, hogy jövőre Pápán mutatkozik majd be a gyűjtemény, és már Zircről is érdeklődtek utána.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában