névadó

2018.01.13. 08:30

Évfordulós megemlékezés Wass Albert tiszteletére

Az idei év első előadását Takaró Mihály irodalomtörténész nyitotta meg a Wass Albert Könyvtár és Múzeumban. A nagy közönségnek örvendő előadó a könyvtár névadójáról, gróf Wass Albertről, az erdélyi magyar irodalom kiemelkedő alakjáról tartott figyelemreméltó előadást.

Smidhoffer Eszter

 Takaró Mihály Wass Albert titkait tárja a hallgatók elé Fotó: Smidhoffer Eszter

Ebben az évben kettős évfordulója is van Wass Albertnek. Az egyik, a születésének a száztízedik, a másik pedig a halálának a huszadik évfordulója.

  • Utóbbit nem ünnepeljük, csak emlékezünk rá, hiszen egy kilenc évtizedes hatalmas pályaút vége – ismertette Takaró Mihály irodalomtörténész.
  • Még az előadás elején kiderült, hogy nagyon sokan megosztó személyiségnek gondolták Wass Albertet. Az előadó szerint igazából csak az tartja őt megosztó személyiségnek, aki nem ismeri a műveit. Az írásaiban benne van minden ellentmondás az őt ért vádakkal szemben.

  • A huszadik századot szinte teljesen végig élő, 1908-tól 1998-ig tartó élete során Wass Albert a nagy írók és nagy emberek sorába lépett be a magyar kultúrában. Nagyon kevés olyan ember van, – ha hall Petőfit, Áprily Lajost, Reményik Sándort, Dsida Jenőt -, akik azt bizonyítják az életművükkel, hogy nem kell megmártózni a sárban, az alkoholban, drogban ahhoz, hogy valaki kiemelkedő műalkotást tudjon produkálni. Ebbe a kevés létszámba tartozik Wass Albert is. A 19. század második felétől kezdve úgy tűnt, hogy a polgári létből kiábrándult művészek csak akkor tudnak igazán alkotni, ha a polgári néptől méltatlan életet élnek – mondta a téma szakértője.
  • Többek között azért tartozik Wass Albert a nagy írók közé, mert a leélt kilenc évtizedében a huszadik századi magyarság minden lehetséges léthelyzetét a legnagyobb méltósággal meg-, és végigélte.

    Birodalmi magyarként, grófnak születik 1908-ban, magyar és francia nevelőnőkkel. Egy sikeres élet kezdetének tűnhet elsőre, de alig telik el tizenkét év, amikor tudtán kívül határon túli magyar lesz az új státusza az írónak. Majd eltelik húsz keserves év, amikor ismét megváltozik a státusza, visszatért magyar lesz a neve. Évekkel később elhagyja a nagy Magyarországot és új szakasz kezdődik életében, a német évek. Ekkor hontalan menekültnek hívják. Életének utolsó leghosszabb korszakát Amerikában, azon belül is New York-ban tölti, mint emigráns.

    Takaró Mihály Wass Albert titkait tárja a hallgatók elé Fotó: Smidhoffer Eszter

    Ismerjétek meg az igazságot, és az igazság szabaddá tétetik. Ezt a bibliai idézetet Wass gyermekként írta füzetébe, majd életének vezérelve lett. Az igazsághoz és a szabadsághoz ragaszkodott, melyeket megjelenített műveiben is.

    Az irodalmi sikert A farkasverem című regény hozta meg az ifjú Wass Albertnek. Természetérzékét és kiemelkedő tájleíró képességét nagyapjának, gróf Wass Bélának köszönhette, aki elvitte vadászni, erdőbe, mezőkre kirándulni, s információval látta el a környezetről.

     

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában