Kulturális sokszínűség

2018.01.30. 07:30

Irodalom, zene, színház és képzőművészet találkozott térben és időben

A kultúrát megélni, hirdetni, terjeszteni kell, mert mindannyiunké – hangzott el a rendezvényen, melyen összművészeti élménnyel gazdagodhattak a látogatók, amikor az irodalom, a zene, a színház és a képzőművészet találkozott egy térben, egy időben.

Borsos Renáta

Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert örömzenélésük közben

A művészetkedvelők örömünnepe volt az idei magyar kultúra napja. A művelődési központ kiállítótermében sokan gyűltek össze, hogy részesei legyenek az élménynek. Az ünnepi műsorban a József Attila-díjat is birtokló író, Grecsó Krisztián és a népszerű zenész, zeneszerző, Hrutka Róbert Libikóka című, ze-nés, irodalmi pódiumestjükkel léptek színpadra. Előadásukban a kávéházi hangulatot megteremtő díszlet között nagyapáink, nagyanyáink történetei, a gyermekkor szépségei és a rácsodálkozások a világ történéseire, továbbá, örök témaként, a szerelem sokszor megfoghatatlan érzése – prózában, zenében – elevenedtek meg. Közös örömzenélésükkel érzelmi húrokat pendítettek, és nemcsak gitárjátékukkal, hanem a versek, írásrészletek mély tartalmával is szemmel láthatóan elnyerték a hallgatóság tetszését. Grecsó Krisztián írói stílusát, szóképeit, humorral átszőtt történeteit, míg Hrutka Róbert saját dalait, gitárimprovizációját a közönség vastapssal hálálta meg.

Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert örömzenélésük közben

A jeles nap alkalmából Szőke Melinda, az önkormányzati és humánszolgálta-tó iroda irodavezetője ünnepi köszöntőjében a nemzeti himnuszunk szellemiségéről, a kultúránk ápolásáról és a hozzá kapcsolódó összetartozás megélésének fontosságáról beszélt.

Kiemelte, hogy belső értékeink, hagyományaink nélkül színtelen lenne országunk karaktere. Felidézte, hogy a magyar történelmet zivataros és békés századaiban számtalan hatás érte és alakította, így befogadóvá vált, értékként kezeli az országunkban élő nemzetiségek kultúráját is. Ismertette, hogy a városban már hagyomány az Ajkai Képzőművészeti Egyesület kiállításának megnyitójával ünnepelni a jeles napot.

– Az egyesületet Papp Béla vezeti, aki töretlen hittel szervezi az alkotóközösség életét, melynek tagjai a több mint húsz év alatt elért sike-reikkel a település hírnevét öregbítették, értéket teremtettek. Az alkotók vizuális látásmódjának fejlődése K. Takács Magdolna művészeti vezető szakmai munkájának is köszönhető.

A kiállított képek mögött felfedezhető a művészek lelke, hiszen mindegyikük egyedi nyelven, saját gondolataik, belső inspirációjuk által vezérelve végzi alkotói tevékenységét – jegyezte meg köszöntőjében Szőke Melinda, és mindenkinek maradandó vizuális élményt kívánt a kiállítás megtekintése alkalmával.

A méltatás után elismerést vehetett át Papp Béla, Kacziba Ferenc, László Józsefné és Ozorainé Bali Ilona  alkotóművész. A település önkormányzatának képviselő-testülete Művelődésért Díszoklevél kitüntetést alapított azzal a céllal, hogy méltó elismerésben részesítse azokat a személyeket és közösségeket, akik a város közéletében, a közművelődés területén ki-melkedő eredményt értek el.

Ez alkalommal a kitüntetést Hargitai Tibornak, a városi Bányász Fúvószenekar meghatározó tagjának adományozta Schwartz Béla polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában