megemlékezés

2018.01.22. 15:43

Meg kell ismernünk magunkat, örökségünket – A Magyar Kultúra Napja Balatonfüreden

Az önkormányzat, az iskolák és a civil szervezetek képviselői emlékeztek együtt Kölcsey Ferencre és a Himnusz születésére a Magyar Kultúra Napján.

Sági Ági

Ünnepi beszédet Komáromi Móric, a Szent Benedek iskola igazgatója mondott. Kifejtette, hogy a megemlékezés alkalmat ad arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének.

- Egy globalizálódó világban élünk, az információrobbanás korában, amikor a médiából és az internetről egy általános értékzavar, sokszor fejtetőre állított értékek vesznek körül minket. Ebben a helyzetben kapaszkodókra van szükségünk, igazodási pontokra, hogy a helyes értékrendet fel tudjuk állítani. A fa a szél támadásaira gyökereivel válaszol. Ebben az értékzűrzavarban nekünk is gyökereinkhez kell visszanyúlnunk- mondta el beszédében az igazgató.

Hozzátette, hogy meg kell ismernünk magunkat, örökségünket, meg kell találnunk személyes identitásunkat, melyet nemzeti identitásunkból tudunk legkönnyebben levezetni. A nemzeti identitástudat azt jelenti, hogy tudjuk milyen sok tehetségünk volt, van, és hiszünk benne, hogy milyen sok lesz. Mert amelyik nemzet nem becsüli saját magát, nem hisz, és nem tesz a jelenben a jövőért, az nem várhatja el környezetétől, vagy más nemzetektől, hogy megbecsüljék őt. Ez a nap segíthet emlékezni ezeréves múltunkra. Ennek egyik jelképe Himnuszunk, mely minden magyar embert megérint. A Himnusz ima, mélyről fakadó nemzeti fohász, ami a múlt feletti fájdalom és a jövőbe vetett remény egyben.

- Amíg a tudásvágy, az olvasás, a zene, a vers, a színház és a környezet megbecsülése értéknek számít, addig jó úton járunk- hangzott el Komáromi Móric beszédében.

Az ünnepség Kölcsey Ferenc szobrának koszorúzásával zárult.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában