A versektől a prózáig

2018.01.23. 20:38

Szabó T. Anna költő volt az Olvasólámpa vendége

Pályája fordulópontjairól is beszélt Szabó T. Anna költő egy minapi irodalmi esten a Dubniczay-palotában.

Marton Attila

Szabó T. Anna költő már kisgyermekként közel került az irodalomhoz Fotó: Pesthy Márton

A József Attila-díjas szerzővel Éltető Erzsébet irodalmár beszélgetett az Olvasólámpa sorozat legutóbbi felvonásán. Szabó T. Anna elmondta, már kisgyermekként közel került az irodalomhoz. Szülei sok verset olvastak neki, ez is közrejátszhatott abban, hogy már fiatalon költőnek készült. Családjával 1987-ben települtek át Erdélyből, előbb Szombathelyen laktak, majd a szülők éveken át éltek Veszp-rémben is. Első verseskötete 1995-ben jelent meg, amelyet számos további követett, az eltelt bő két évtizedben gyermekeknek szóló köteteket is írt és fordított, első novelláskötete tavalyelőtt jelent meg Törésteszt címmel. Utóbbi kapcsán megjegyezte, három regényötlete is volt, ám valamennyit beleírta a kötetbe, a regényírás azonban még a tervei között szerepel.

Szabó T. Anna költő már kisgyermekként közel került az irodalomhoz Fotó: Pesthy Márton

A költő arról is beszélt, rá legnagyobb hatással Áprily Lajos, Jékely Zoltán, Szabó Lőrinc és József Attila költészete volt, Rakovszky Zsuzsától pedig abban tanult sokat, hogyan lehet egyensúlyozni az objektivitás és szubjektivitás között, vagyis hogyan lehet összedolgozni a tényeket és a fiktív valóságot. Az esten Szabó T. Anna korai verse mellett egy novellát is felolvasott, illetve készülő új könyvéből egy írást.

Kilián László, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese elmondta, az Olvasólámpa című sorozat terveik szerint ősszel folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában