irodalom

2018.02.14. 07:30

Emlékévvel tiszteleg a város a legpalotaibb író, Krúdy előtt

Egész éves programsorozattal tiszteleg a városhoz ezer szállal kötődő, 140 esztendővel ezelőtt született Krúdy Gyula előtt Várpalota és a magyar prózaírás mesterének nevét viselő városi könyvtár. A részletekről sajtótájékoztatón a napokban számoltak be a szervezők az intézményben.

Szabó Péter Dániel

Budai László, a városi könyvtár vezetője ismertette a Krúdy-emlékév programját

Ezúttal tényleg nem túlzás az állítás: egy tűt sem lehetett leejteni a Krúdy Gyula Városi Könyvtár kamaratermében, annyira sokan kíváncsiak voltak a Krúdy-emlékév nyitórendezvényére.

– Minden településnek fontos, hogy a saját önmeghatározása miatt ápolja nagyjai emlékét, legyenek azok történelmi alakok, irodalmárok vagy más művészeti ág képviselői. Krúdy Gyula a legpalotaibb író, s a legnagyobb palotai író, írta róla könyvében Könczöl Imre, a városi könyvtár egykori igazgatója. Ennek a gondolatnak a szellemiségében szeretnénk megtartani az Krúdy előtt tisztelgő emlékévet 2018-ban – fogalmazott Campanari-Talabér Márta polgármester.

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője hozzátette, Krúdy Gyula ismerte és szerette az életet, ismerte és szerette Várpalotát, s mindezt meg is írta műveiben. – Abban bízom, hogy az emlékévnek köszönhetően ezt a mai, fiatal generáció is megtudja majd – jegyezte meg a politikus.

Budai László, a városi könyvtár vezetője ismertette a Krúdy-emlékév programját

Az emlékév programjairól Budai László, a városi könyvtár vezetője beszélt részletesen. Elmondta, április 27-én a Várpalotai Tavaszi Tárlat című kiállításra idén Krúdy-ihletésű alkotásokat várnak. A műveket zsűrizni fogják, az értékelésben Hegyeshalmi László, a veszprémi Művészetek Háza igazgatója, Izinger Katalin művészettörténész, a Szent István Király Múzeum kiállítási osztályának vezetője és Veszeli Lajos festőművész segíti majd a könyvtár munkáját. – Május 11-én és 12-én Saly Noémi irodalomtörténész, kávéháztörténész, muzeológus közreműködésével a Fodor Sára Tájházat egy évre Krúdy-emlékházzá alakítjuk, s közösen elfogyasztjuk a villásreggelit Krúdy szokásainak megfelelően 11 órakor. Júniusban a Loncsosi Baráti Körrel közös szervezésben  Szalai Marianna képviselő pincéjében rendhagyó gasztronómai eseményt fogunk tartani Pinceszer Radics János pincéjében címmel. Október 5-én az immár hagyományosnak tekinthető, húsz esztendővel ezelőtt indult Szindbád-vacsorát fogjuk elfogyasztani a kiváló írót megszemélyesítő Pócsik József közreműködésével – mondta el Budai László.

A helyszínen elhangzott, a vacsorát követő héten Krúdy tematikus hetet rendez a könyvtár, amelynek keretében a gyerekeknek könyves játszóházat, az időseknek Krúdy témájú írókörös foglalkozást tartanak, a Városszépítő és

-védő Egyesülettel közös szervezésben Krúdy-sétára várják a városlakókat. Emellett Arany Zsuzsanna Krúdy Gyula és Kosztolányi Dezső kapcsolatáról tart előadást, Kelemen Zoltán Krúdy-kutató pedig legújabb kutatási eredményeiről beszél majd. Az emlékév zárásaként november 10-én Könczöl Imre-emléknapot tartanak. – A városi könyvtár egykori igazgatója 1918. november 11-én született, tehát majdnem kereken százéves lenne, ha élne, s benne a várpalotai Krúdy-kultusz megteremtőjét tisztelhetjük. A rendezvényre a család mellett az egykori pályatársakat, ismerősöket és tisztelőket is várjuk – összegzett Budai László.

Az emlékév nyitórendezvényének második részében Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója adott elő részleteket a 140 éve született író Palotai álmok című kisregényéből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában