emlékezzünk közösen

2018.02.12. 07:00

Ünnepelje a Magyar Széppróza Napját a veol.hu-val és a Naplóval!

A magyar széppróza napjához, amelynek rendezvényeit országszerte és határon túl február 12. és 23. között tartják a Magyar Írószövetség koordinálásával, több mint 50 kulturális intézmény és könyvtár, 70 település és közel 140 kortárs író csatlakozott.

Horváth Virág

Forrás: magyarszepprozanapja.hu

2018. február 18-án Jókai Mór születésnapján ünnepli az ország a Magyar Széppróza Napját. Jókai Mór életében fontos állomás volt Veszprém megyei tartózkodása. Pápa városa nagy hatást tett rá, ahol 1841–42-ben járt a református kollégiumba. Annál többet jelentett számára a pápai kollégium, az évtized legjobb dunántúli önképzőkörével. Ennek a „képzőtársaságnak” hivatalosan is programja volt a hazafiság ápolása, a tanár-elnöki tisztet Tarczy Lajos, Hegel egyik első hazai propagálója töltötte be, a pályadíjakért Petőfi is versengett, aki Jókai osztálytársa volt.

A magyar széppróza tiszteletére hétfőtől a Napló hasábjain is kiemelt figyelemmel gondozzuk az ünnephez kapcsolódó írásokat, valamint célunknak tekintjük, hogy Veszprém megyei olvasóink saját környezetükben született, helyi, kortárs alkotók munkáival is megismerkedhessenek.

A veol.hu-val közösen az ünnepnapig, tehát vasárnapig nemcsak az eseményekről adunk hírt, de minden nap publikáljuk online felületünkön egy-egy kortárs, Veszprém megyei alkotó szépprózáját.

Fenyvesi Ottó szavaira gondoljunk, miközben a közzétett prózákat követjük szemeinkkel, tudatunkkal: A kultúra egyfajta palimpszeszt, amelynek lényege, hogy a különböző írások egymás fölött nem törlik ki teljesen a másikat, hanem egyfajta áttűnésben együtt léteznek.

Szeretnénk méltó módon emlékezni, és közösen felfedezni olvasóinkkal a magyar széppróza egyediségét, különlegességét. Azt a tagadhatatlan értéket, hogy kultúr-lényként (ti. emberként) az irodalom, ami utat mutathat, ami velünk él örömben, bánatban, ünnepeken, magunkkal hordjunk gyerekkorunktól. Kell e mindent érteni? Nem, de érdemes. Ehhez pedig kitartó, gondos odafigyelés, és nagyon sok alázat szükségeltetik. Hasonló megértést, és tiszteletet kívánunk olvasóinknak a művekhez, alkotókhoz.

Kellei György 1947-ben született Zamárdiban. 1969 óta Balatonfüreden él. 1989-ben a Veszprém megyei Napló munkatársa lett. 1997-től 2009-ig, nyugdíjba vonulásáig a kulturális rovatot vezette. Több mint harminc önálló kötete jelent meg: elbeszélések, novellák, portrék, tanulmányok, kritikák, jegyzetek, kisregények, regények. Írásait több száz folyóiratban és kötetben közölték, egy részük angolul, németül, olaszul, franciául és ukránul is megjelent. Újságírói munkásságáért Pro Comitatu- és Bertha Bulcsu-díjat kapott. 2010-ben Balatonfüred Kultúrájáért kitüntetést adományoztak neki, és megkapta Balatonfüred Városért Közalapítvány Kulturális Nagykövete címet is. Tavaly jelent meg A hold titokzatos fénye című regénye. A legújabb, A hóhér levelei címmel márciusban lát napvilágot.

 

Kiemelt képünk forrása: magyarszepprozanapja.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában