Jókai Mór-emlékév

2018.03.04. 18:12

Jókai fontos személy Pápa történetében

A városi Jókai Mór-emlékévet hivatalosan, ünnepélyes keretek között nyitották meg csütörtökön a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

Laskovics Márió

Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója Jókai Mór Fenyvessy Ferenchez írt levelét adta elő Fotó: Laskovics Márió

A megnyitón Vargáné Takács Mónika könyvtáros felidézte, a helyi önkormányzat azért hirdetett Jókai-emlékévet, mert 125 éve alakult meg a Jókai Kör, valamint akkor választották Jókait Pápa díszpolgárává. A Jókai-kultusz ápolásában a városnak köte-lezettségei vannak, s ennek örömmel tesznek eleget.

Áldozó Tamás polgármester nyitóbeszédében elmondta, fontosak az emlékévek, hiszen a városban működő közösségek, intézmények együttes munkával, elkötelezett-séggel emlékezhetnek meg.

Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója Jókai Mór Fenyvessy Ferenchez írt levelét adta elő Fotó: Laskovics Márió

A városvezető hangsúlyozta, Pápa sok mindenből származó identitásának egyik eleme a város reformkori gazdagságában és azoknak az embereknek a sokaságában keresendő, akik akkoriban itt tanultak, tanítottak, dolgoztak, ezt a várost erősítették. Közülük az egyik legnevesebb Jókai Mór.

Az ünnepi műsorban Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója Jókai Mór Fenyvessy Ferenchez írt levelét adta elő. Őt körülölelve a Pápai SzC Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és a Pápai Református Kollégium diákjai olvastak fel a nagy magyar mesemondóhoz kötődő irodalmi részleteket, valamint fuvoláztak. A rendezvény a Jókai-emlékév irodalmi és képzőművészeti pályázata és programkínálata kihirdetésével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában